Gråtrost

.
Lisens: Begrenset gjenbruk
Oppsøker ofte hager på jakt etter bær på ettersommeren og høsten.
Gråtrost. Fieldfare (Turdus pilaris)
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Gråtrost er en fugleart i trostefamilien, og den vanligste trostearten i Norge.

Faktaboks

Også kjent som
bjørketrost fjelltrost skittrost dansk: sjagger engelsk: fieldfare
Vitenskapelig navn
Turdus pilaris
Beskrevet av
Carl von Linné, 1758

Beskrivelse

Med en lengde på 25 cm og en vekt på 80–130 gram er den en av de største trosteartene. Den kjennes ved at den har askegrått hode, nakke og overgump, brun fremrygg, rustgult bryst med svarte flekker, og hvit buk.

I motsetning til flere av de andre trosteartene er ikke gråstrostens sang særlig melodisk. Det er snarere en litt ensformig skvatring med innlagte sjæk-sjæk-sjøl-lyder.

Næring

Gråtrosten spiser insekter og edderkoppdyr, men er først og fremst kjent for å være en meitemark-spesialist. Den hopper gjerne rundt på jorder og plener, stopper opp, legger hodet på skakke og drar opp en feit meitemark.

Formering

Gråtrostreir med egg og nyklekte unger.

Gråtrostreir
Av /Shutterstock.

Gråtrosten hekker gjerne i kolonier, og forsvarer seg aggressivt, spesielt mot kråkefugler og rovfugler, i hekketiden. Det er flere eksempler på at man har funnet døde, nedskitnede rovfugler under koloniene.

Fuglene plasserer reiret i greinkløfter i trær, i treløse områder i busker, på fjellavsatser, bygninger og lignende. Gråtrosten legger 5–6 egg som ruges av hunnen i 13–14 dager. Eggene er grågrønne med rødbrune flekker. Ungene forlater reiret når de er 12–15 dager gamle. I Sør-Norge kan fuglene få to kull per år.

Utbredelse og forekomst

Gråtrosten hekker over store deler av Europa med unntak av Sør-Europa og Storbritannia, og utbredelsen strekker seg østover gjennom hele Russland, helt til nord-Kina.

I Norge hekker den over hele Norge, og den kan være særlig tallrik enkelte år i bjørkeliene på fjellet. De oppsøker ofte hager på jakt etter bær på ettersommeren og høsten, og er i de senere år blitt en mer vanlig hekkefugl i byer og tettbebyggelser på Østlandet.

Den norske hekkebestanden er i følge BirdLife Norge (Norsk Ornitologisk Forening) anslått til mellom 0,35 til 0,9 millioner par. I følge Artsdatabanken viser hekkefugltakseringer en nedgang i den norske hekkebestanden for perioden 1996–2013, og da særlig for perioden etter år 2000, med omtrent tre prosent årlig bestandsnedgang. Det er rapportert om en tilsvarende nedgang i den svenske hekkebestanden, mens for Finland er det rapportert om økning. Det er imidlertid vist at hekkebestanden kan variere mye over tid, så derfor anses den norske bestandsnedgangen å være en del av artens naturlige bestandsdynamikk. Arten er derfor ikke klassifisert som rødlistet.

Trekk

Gråtrosten er en trekk- og streiffugl, og mange overvintrer langs norskekysten, helt til Troms, spesielt i år med mye rognebær. De trekkende gråtrostene tilbringer gjerne vinteren i Storbritannia og Vest-Europa.

Jakt i Norge

Jakt på gråtrost er tillatt i hele Norge fra 10. august til 23. desember. Særlig for en del år tilbake ble mange gråtrost og til dels andre troster fanget i snarer (doner) og omsatt som kramsfugl.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

gråtrost
Turdus pilaris
Artsdatabanken-ID
4559
GBIF-ID
2490737

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg