kaspimåke

Voksne kaspimåker har grå rygg, gult nebb med rød flekk på undernebbet og lys underside, og kan minne om voksne gråmåker. Kaspimåkene har ofte mørkt øye og smalere nebb, og mindre streking i hodet i vinterdrakten.
Voksen kaspimåke
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Kaspimåke er en fugleart i måkefamilien. Den er svært lik gråmåken og ble tidligere regnet som en underart av denne.

Faktaboks

Også kjent som
Larus cachinnans Caspian gull

Beskrivelse

Unge kaspimåker har lysere underside og hals, og gråere ryggdekkere, sammenlignet med gråmåker. Simrishamn, Sverige 16.10.2012
Ung kaspimåke
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Voksne kaspimåker har mer svart i vingespissen, er mer langstrakte og har lengre vinger, og som regel mørke øyne og rød øyering. Gråmåker har gjerne lyse øyne og gul øyering, og begge arter har gult nebb med rød flekk på undernebbet. Kaspimåkas nebb skiller seg fra gråmåkas ved at det er tynnere, mer langstrakt og parallellsidet, og dette er også et godt kjennetegn på unge kaspimåker. Det er som regel unge kaspimåker som blir observert i Norge, og de kjennetegnes blant annet på at de har lengre vinger og slankerere kropp enn gråmåker. Kaspimåkene hekker også tidligere enn gråmåker, og er derfor kommet lenger i fjærutviklingen også som ungfugler. Unge kaspimåker har også lysere hals og kropp, gråere dekkfjær på ryggen, og er gjerne lysere under vingene.

Utbredelse

Denne unge kaspimåken med fargering HC308 oppholdt seg i Mandal fra 15.2-21.4.2014. Den var ringmerket som unge i Minsk i Hviterussland 6.6.2013.
Ung kaspimåke
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Arten er på sterk spredning nord- og vestover, og hekker i dag fra Svartehavet og Kaspihavet til det østlige Kasakhstan, og vest gjennom Ukraina, Hviterussland og Polen, nord til Litauen, og vest gjennom Tyskland til Nederland, hvor arten ble påvist hekkende først i 2018. Vi ser en økende opptreden av arten også i Norge, og det er registrert kaspimåker over 50 ganger i Norge fra første funn 1. oktober 2000 og frem til 2018.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg