Fiskemåke, fugleart i måkefamilien. En av våre minste måker. Rødlistet og fredet fra 2010.

Vekt 300–480 g. Gråblå rygg og vinger, ellers hvit, nebb og ben gulgrønne. Ruger kolonivis langs hele kysten. Har siden 1915–20 blitt vanlig som røver i morelltrærne langs sørlandskysten, men i åkrene gjør de antagelig mer nytte enn skade ved å ta skadelige insekter og mark. I økende grad har de opptrådt i innlandet i hele Norge siden 1925–30 og hekker nå en mengde steder ved ferskvann. Spredte par hekket på Hardangervidda og i Jotunheimen også på 1800-tallet. Normalt hekker de på bakken, men hekking i trær og på hustak er godt kjent i Nord-Norge og hist og her i Sør-Norge.

De 3–5 eggene, oftest 3, legges fra tidlig mai i Sør-Norge til midt i juni i Nord-Norge. Eggene ruges av begge foreldrefuglene i 23–28 dager, og ungene forlater reiret når det siste egget er klekt. Ungene mates og passes på av foreldrene til de blir flygedyktige 4–5 uker gamle.

En liten del av bestanden overvintrer langs kysten av Vestlandet, men de fleste trekker over til kystområdene i Danmark, Skottland og ved den Engelske kanal.

Fiskemåken har overført bendelorm og andre parasitter til ferskvannsfisk i mange vann. Det er klokt å grave ned all innmat etter rensing av fisk hvis fiskemåker har tilhold ved vannet.

Fiskemåken er på norsk rødliste fra 2010 og dermed fredet. Jakt på fiskemåke var tidligere tillatt i hele landet, begrenset til høst og vintermånedene.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.