fiskemåke

Fiskemåke. En av våre minste måker. Rødlistet og fredet fra 2010. av . CC BY SA 3.0

Fiskemåke

av . Begrenset gjenbruk

Fiskemåke Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Fiskemåke av /KF-arkiv ※. Gjengitt med tillatelse
Fiskemåke (Larus canus) av . CC BY SA 3.0

Fiskemåke er en fugleart i måkefamilien. Den er en av våre minste måker, og er rødlistet og fredet fra 2010.

Faktaboks

Også kjent som
småmåse
Larus canus

Beskrivelse

Fiskemåke (Larus canus) av . CC BY SA 3.0

Fiskemåken veier 300–480 gram. Rygg og vinger er gråblå. Den er ellers hvit, unntatt nebb og ben som er gulgrønne. Ruging foregår kolonivis langs hele kysten. Fiskemåken har siden 1915–1920 blitt vanlig som røver i morelltrærne langs sørlandskysten, men i åkrene gjør den antagelig mer nytte enn skade ved å ta skadelige insekter og mark. I økende grad har den opptrådt i innlandet i hele Norge siden 1925–1930 og hekker nå en mengde steder ved ferskvann. Spredte par hekket på Hardangervidda og i Jotunheimen også på 1800-tallet. Normalt hekker de på bakken, men hekking i trær og på hustak er godt kjent i Nord-Norge og forekommer hist og her i Sør-Norge.

Hekking

De 3–5 eggene, oftest tre, legges fra tidlig mai i Sør-Norge til midt i juni i Nord-Norge. Eggene ruges av begge foreldrene i 23–28 dager, og ungene forlater reiret når det siste egget er klekt. Ungene mates og passes på av foreldrene til de blir flygedyktige 4–5 uker gamle.

Overvintring

En liten del av bestanden overvintrer langs kysten av Vestlandet, men de fleste trekker over til kystområdene i Danmark, Skottland og ved Den engelske kanal.

Parasittisme

Fiskemåken har overført bendelorm og andre parasitter til ferskvannsfisk i mange vann. Det er klokt å grave ned all innmat etter rensing av fisk hvis fiskemåker har tilhold ved vannet.

Fredning

Fiskemåke (Larus canus) av . CC BY SA 3.0

Fiskemåken er på norsk rødliste fra 2010 og dermed fredet. Jakt på fiskemåke var tidligere tillatt i hele landet, men begrenset til høst- og vintermånedene.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg