Gråmåke
Gråmåke er en fugleart der noen trekker mens andre blir.
Gråmåke
Lisens: CC BY SA 3.0
Ørret under gyting. Ørreten er eksempel på en fiskeart der man ser partiell migrasjon.
/iStock.

Partiell migrasjon er at noen individer av en dyreart migrerer (trekker), mens andre blir i samme område hele året.

Faktaboks

Uttale

partsiˈell migrasjˈon

Også kjent som

partielt trekk

Mest vanlig brukes begrepet om arter med stor utbredelse hvor migrasjon er vanlig i for eksempel den nordlige delen av utbredelsesområdet, mens sørligere bestander ikke migrerer. Da er det altså snakk om dyrearter hvor bare noen populasjoner migrerer.

Partiell migrasjon brukes også for å beskrive at vi i enkelte områder kan finne en andel av en populasjon som migrerer, mens andre individer i den samme populasjonen holder seg på samme sted gjennom året.

Forekomst

Partiell migrasjon er den mest vanlige type av migrasjon hos dyr og er funnet hos så ulike dyr som hvaler og insekter, og hos de fleste dyregrupper inkludert amfibier, fisker og fugler. I Norge gjelder det for eksempel fisker som ørret og harr, og fugler som gråmåke, svartbak, rødstrupe og svarttrost.

Evolusjon

Trolig er partiell migrasjon en forløper som for eksempel fugletrekk over lange avstander har utviklet seg fra. I evolusjonen av fugletrekk har antakelig partiell migrasjon kommet først, og så har migrasjon over lange avstander for alle individer av arten kommet senere. Selv om fenomenet er mye studert vet vi fremdeles lite om mekanismene som regulerer hvorfor enkelte individer trekker, mens andre blir i samme område året rundt.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Jonsson B, Jonsson N. 1993. Partial migration — niche shift versus sexual‐maturation in fishes. Reviews in Fish Biology and Fisheries, 3, 348– 365
  • Newton, I. 2008. The migration ecology of birds. Academic Press.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg