Faktaboks

Mannheim
Uttale
mˈannheim
Mannheim, Wasserturm

Vanntårnet (Wasserturm) er Mannheims landemerke. Det stod ferdig i 1889 og tjente som vannreservoar fram til 2000. Tårnet, som er rundt 60 meter høyt, kunne lagre opptil 12 000 m3 vann. I dag benyttes tårnet til blant annet konserter og utstillinger.

Mannheim er en by i delstaten Baden-Württemberg sørvest i Tyskland, der elven Neckar løper ut i Rhinen. Byen grenser til delstatene Rheinland-Pfalz og Hessen i henholdsvis vest og nordøst. Nabobyen Ludwigshafen (Rheinland-Pfalz) ligger rett overfor Mannheim på den andre siden av Rhinen. Mannheim har 311 831 innbyggere (årsskiftet 2021/2022). Flateinnholdet er 144,97 km2, noe som gir en befolkningstetthet på 2151 innbyggere per kvadratkilometer.

Oppfinnelser

Flere betydelige oppfinnelser har funnet sted i Mannheim. Det var her Karl Drais laget sin første pedalløse sykkel i 1817, mens Werner von Siemens presenterte verdens første elektriske heis i byen i 1880. Fem år senere bygget Karl Friedrich Benz det som regnes for å være den første bilen med intern forbrenningsmotor. Andre kjente oppfinnere som virket i Mannheim, er rakettflypioneren Julius Hatry og mannen bak den automatiske (tilbakestillbare) elektriske sikringen, Hugo Stotz.

Samferdsel

Den store havnen med containerterminal har vært viktig for Mannheims utvikling. Med 6,3 millioner tonn gods årlig (2023) er den en av Tysklands største innlandshavner. Byen er videre et sentralt jernbaneknutepunkt mellom Frankfurt og Stuttgart. Mannheim har hatt flyplass siden 1924.

Mannheim har ikke T-bane, men et titalls trikkelinjer samt et godt utbygd regionalt tognett (Rhein-Haardtbahn GmbH).

Næringsliv

Mannheimer Hafen
Havna i Mannheim; her lastes og losses 6,3 millioner tonn gods årlig (2023).
Mannheimer Hafen
Av .
Lisens: CC BY 2.0 DEED

Byen har en mangesidig industri med særlig stor produksjon av maskiner og biler. Daimler produserer motorer i Mannheim, mens amerikanske Deere and Company står bak John Deere-traktorfabrikk. Diverse optisk, finmekanisk og kjemisk industri står også sterkt. Mannheim er dessuten sete for flere banker og større forsikringsselskap.

Utdanning

Schloss, Mannheim
Det storslagne slottet huser blant annet Universitetet i Mannheim.

Mannheim har en rekke høyere utdanningsinstitusjoner. Den tidligere handelshøyskolen ble universitet i 1967 og nyter i dag høy anseelse. Her har også mange nordmenn fått sin siviløkonomutdannelse, blant dem finansmannen og redaktøren Trygve Hegnar. Universitetet har 10 835 studenter (vår-/sommersemesteret 2023). I tillegg holder det medisinske fakultetet ved universitetet i Heidelberg til i Mannheim. Byen har også flere høyskoler, blant annet innen offentlig forvaltning, musikk og bedriftsøkonomi.

Kultur

Nationaltheater
Mannheim: Nationaltheater. Her virket Friedrich Schiller i en periode fra 1779. Her ble også hans drama Die Räuber uroppført, i januar 1782.

Gjennom Mannheimerskolen har byen en fremtredende plass i klassisk musikkhistorie. En gruppe komponister med Johann Stamitz i spissen videreutviklet symfonien i moderne retning på 1700-tallet. Også Wolfgang Amadeus Mozart hadde flere opphold i Mannheim, hvor han blant annet skrev sonater.

Nasjonalteateret fra 1779 er landskjent. Friedrich Schillervar i en periode teaterdikter her, og i dag huser det opera, ballett og egen barne- og ungdomsteaterscene i tillegg til klassisk teater. Mannheim har en rekke gallerier og museer, blant annet teknisk museum, planetarium og arkeologisk museum. Her står museumskomplekset Reiss-Engelhorn-Museen («rem») i en særklasse. Institusjonen har etablert seg som museum med internasjonalt perspektiv, fremtredende utstillingslokaliteter (til samen 15 000 m2) og som et betydelig forskningssentrum.

Historie

Reiss-Englhorn-Museum
Reiss-Engelhorn-Museen i Mannheim - her fra samlingen av musikkinstrumenter.

Mannheim nevnes første gang i 766 som fiskerlandsbyen «Mannerheim». Kurfyrste Fredrik 4. av Pfalz reiste festningen Friedrichsburg og ga stedet byprivilegier i 1607. Byen ble ødelagt av Johann Tserclaes von Tillys tropper i 1622, siden av franskmennene i 1689. Ved gjenoppbyggingen fra 1697 ble Mannheim anlagt helt regelmessig som et sjakkbrett. Den dag i dag betegnes kvartalene i indre by med bokstaver og tall i stedet for gatenavn.

I 1720 flyttet kurfyrsten fra Heidelberg til Mannheim, der han residerte til 1778. I denne perioden oppstod mange vakre barokkbygninger, deriblant kurfyrstenes imponerende slott som i dag huser universitetet. I 1802 kom byen under Baden. Utbyggingen av havnen fra 1834 og jernbanelinjen mellom Mannheim og Heidelberg i 1840 la grunnlaget for industriutvikling og befolkningsvekst.

Den betydelige rustningsindustrien i Mannheim og Ludwigshafen gjorde området til et sentralt bombemål for de allierte under andre verdenskrig. 51 prosent av bygningene, deriblant nesten alle historiske byggverk, ble ødelagt, men de viktigste er gjenreist i tro kopi av de originale.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg