Faktaboks

Mannheim
Uttale
mˈannheim

Mannheim er en by i delstaten Baden-Württemberg sørvest i Tyskland, der elven Neckar løper ut i Rhinen. Byen grenser til delstatene Rheinland-Pfalz og Hessen i henholdsvis vest og nordøst, mens nabobyen Ludwigshafen ligger kloss inntil Mannheim med Rhinen som grense. Byen har 310 700 innbyggere (2019).

Oppfinnelser

Flere betydelige oppfinnelser har funnet sted i Mannheim. Det var her Karl Drais laget sin første pedalløse sykkel i 1817, mens Werner von Siemens presenterte verdens første elektriske heis i byen i 1880. Fem år senere bygget Karl Friedrich Benz det som regnes for å være den første bilen med intern forbrenningsmotor. Andre kjente oppfinnere som virket i Mannheim er rakettflypioneren Julius Hatry og mannen bak automatsikringen, Hugo Stotz.

Samferdsel

Den store havnen med containerterminal har vært viktig for Mannheims utvikling. Med nær åtte millioner tonn gods årlig (2019) er den en av Tysklands største innlandshavner. Byen er videre et sentralt jernbaneknutepunkt mellom Frankfurt og Stuttgart. Mannheim har hatt flyplass siden 1924.

Mannheim har ikke T-bane, men et titalls trikkelinjer samt regionalt tognett.

Næringsliv

Byen har en mangesidig industri med særlig stor produksjon av maskiner og biler. Daimler produserer motorer i Mannheim, mens amerikanske Deere and Company har John Deere-traktorfabrikk. Diverse optisk, finmekanisk og kjemisk industri står også sterkt. Mannheim er dessuten sete for flere banker og større forsikringsselskap.

Utdanning

Mannheim har en rekke høyere utdanningsinstitusjoner. Den tidligere handelshøyskolen ble universitet i 1967 og nyter i dag høy anseelse. Universitetet har i overkant av 12 000 studenter (2019). I tillegg holder det medisinske fakultetet ved universitetet i Heidelberg til i Mannheim. Byen har også flere høyskoler, blant annet innen offentlig forvaltning, musikk og bedriftsøkonomi.

Kultur

Gjennom Mannheimerskolen har byen en fremtredende plass i klassisk musikkhistorie. En gruppe komponister med Johann Stamitz i spissen videreutviklet symfonien i moderne retning på 1700-tallet. Også Wolfgang Amadeus Mozart hadde flere opphold i Mannheim, hvor han blant annet skrev sonater.

Nasjonalteateret fra 1779 er landskjent. Friedrich Schiller var i en periode teaterdikter her, og i dag huser det opera, ballett og egen barne- og ungdomsteaterscene i tillegg til klassisk teater. Mannheim har en rekke gallerier og museer, blant annet teknisk museum, planetarium og arkeologisk museum.

Historie

Mannheim nevnes første gang i 766 som fiskerlandsbyen «Mannerheim». Kurfyrste Fredrik 4. av Pfalz reiste festningen Friedrichsburg og ga stedet byprivilegier i 1607. Byen ble ødelagt av Johann Tserclaes von Tillys tropper i 1622, siden av franskmennene i 1689. Ved gjenoppbyggingen fra 1697 ble Mannheim anlagt helt regelmessig som et sjakkbrett. Den dag i dag betegnes kvartalene i indre by med bokstaver og tall i stedet for gatenavn.

I 1720 flyttet kurfyrsten fra Heidelberg til Mannheim, der han residerte til 1778. I denne perioden oppstod mange vakre barokkbygninger, deriblant kurfyrstenes imponerende slott som i dag huser universitetet. I 1802 kom byen under Baden. Utbyggingen av havnen fra 1834 og jernbanelinjen mellom Mannheim og Heidelberg i 1840 la grunnlaget for industriutvikling og befolkningsvekst.

Den betydelige rustningsindustrien i Mannheim og Ludwigshafen gjorde området til et sentralt bombemål for de allierte under andre verdenskrig. 51 prosent av bygningene, deriblant nesten alle historiske byggverk, ble ødelagt, men de viktigste er gjenreist i tro kopi av de originale.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg