Tammerfors er en bykommune i Finland, i landskapet Birkaland (finsk: Pirkanmaa), på eidet mellom sjøene Näsijärvi og Pyhäjärvi som blir skilt fra hverandre av fossen Tammerkoski. Kommunen har et landareal på 525 kvadratkilometer, 225 274 innbyggere i 2015 og er enspråklig finsk.

Byen ble grunnlagt 1779 og var fristad fra 1821. Under borgerkrigen i 1918 var Tammerfors hovedstøttepunkt for de «røde,» byen ble i april skueplass for en av de avgjørende seirer til den «hvite» hær.

Domkirken fra 1907 er utført i grå granitt og tegnet av Lars Sonck, og har dekorasjoner blant annet av Hugo Simberg. Hämeensilta-broen har store statuer av Wäinö Aaltonen. Tammerfors har flere bygninger i moderne arkitektur, for eksempel Kalevala-kirken og biblioteket, begge av arkitektene Raili og Reima Pietilä.

Tammerfors er Finlands tredje største by etter Helsingfors og Esbo. Den har vært en betydelig industriby og preges fortsatt av sine fabrikkbygninger som har blitt bygget om til leiligheter, kultursentre og kontorer. Som motvekt til industribygningene finnes over 500 hektar parker og med sine store grøntanlegg er Tammerfors en av de vakreste industribyer i Norden. Byens næringsliv ble hardt rammet av depresjonen på begynnelsen av 1990-tallet, hvilket medførte at mange bedrifter innen tradisjonell industri ble lagt ned eller slanket. Som alternativ ble det satset målbevisst på informasjonsteknologi.

Tammerfors er et kommunikasjonssenter med jernbaneforbindelse til Björneborg, Helsingfors, Jyväskylä, Uleåborg og Åbo, gjennomløpende riksveier og båtforbindelse mellom sjøene.

Tammerfors er skole- og universitetsby, med flere teatre og museer, konserthall, fornøyelsespark med bl.a. planetarium og akvarium. Tammerfors er et viktig turistsentrum for regionen. Her ligger også Mummidalen, et museum over Tove Janssons figurer i bøkene om Mummifamilien.

Tammerfors er vennskapskommune med Trondheim.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.