Faktaboks

Norsk filminstitutt
Forretningsadresse
Oslo
Daglig leder
Kjersti Mo
Logo
Logo
Av .
Filmens hus
Norsk filminstitutt holder til i Filmens hus i Oslo.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Norsk filminstitutt er en statlig institusjon som fordeler statlige midler til filmproduksjon og manusutvikling, bistår ved lansering av norske filmer i inn- og utland og arbeider med film i barnehager og skoler. Instituttet holder til i Filmens hus i Oslo og har i tillegg kontor i Bergen, og har cinematek og filmmuseum. Direktør siden 2019 er Kjersti Mo.

Historikk

Norsk filminstitutt ble opprinnelig opprettet i 1956 som et statlig historisk filmarkiv. Gjennom samarbeid innen det internasjonale filmarkivforbundet Fédération Internationale des Archives du Film (FIAF) kom flere forsvunne norske spillefilmer til rette, blant annet Peter Lykke-Seests Historien om en Gut (1919) og Walter Fyrsts Trollelgen (1927). Instituttet har ved gjennomgang og verifisering av sine uregistrerte samlinger funnet tapte internasjonale klassikere, som den komplette versjonen av Carl Theodor Dreyers La Passion de Jeanne d'Arc (1928) og Mauritz Stillers Vingarne (1916).

I 1993 ble instituttet slått sammen med Statens filmsentral (grunnlagt 1948), som produserte og distribuerte film og billedbånd til skolene. I 1998 åpnet man Filmmuseet som inneholder en rekke filmhistoriske gjenstander.

Fra 1988 begynte instituttet å overta forvaltningsansvaret for støtteordningene til filmproduksjonen og i 1993 ble en ordning med filmkonsulenter innført. Dette ansvaret ble i 2001 overført til det nyopprettede Norsk filmfond, som også overtok filmtilskuddsordningene som tidligere lå under Audiovisuelt produksjonsfond og Norsk Film AS. I 2008 ble Norsk filmfond og Norsk filmutvikling slått sammen med deler av Norsk Filminstitutt. Arkivansvaret ble overført til Nasjonalbiblioteket.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Nymo, Tanya Pedersen: Under forvandlingens lov : Norsk filminstitutts historie, 2006 (Norsk filminstitutts skriftserie), isbn 82-8025-019-0

Faktaboks

Norsk filminstitutt
Sektorkode
6100 Statsforvaltningen
Næringskode(r)
84.120 Offentlig administrasjon tilknyttet helsestell, sosial virksomhet, undervisning, kirke, kultur og miljøvern

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg