Filmfestivalen i Venezia

Artikkelstart

Filmfestivalen i Venezia er verdens eldste internasjonale filmfestival, og ble grunnlagt i 1932. Den har siden blitt arrangert hvert år i august eller september i samband med Biennalen, med unntak av årene 1973, 1977 og 1978, og finner sted på øya Lido i Venezia.

Sammen med Filmfestivalen i Berlin og Filmfestivalen i Cannes regnes den som bransjens viktigste i sitt slag.

Festivalens aller første visning var av Rouben Mamoulians Dr. Jekyll and Mr. Hyde (1931), og fant sted den 6. august 1932.

Gulløven, Leone d'Oro, er festivalens mest prestisjetunge pris, og deles ut til festivalprogrammets beste film. Andre viktige priser som deles ut er Sølvløven, til beste regissør, og hovedjuryens pris.

Festivalens uttalte mål er å skape oppmerksomhet rundt og fremme internasjonal film i alle dens former som kunst, underholdning og som industri, med vekt på kunstnerisk frihet og dialog. Festivalen fremhever også sentrale aktører gjennom tilbakeblikk og hyllester som et bidrag til å øke forståelsen for filmens historie.

Et utvalg av vinnerne av Gulløven: Rashomon av Akira Kurosawa (1951), Siste år i Marienbad av Alain Resnais (1961), The State of Things av Wim Wenders (1982), Vagabond av Agnès Varda (1985), Cyclo av Tran Anh Hung (1995), Monsoon Wedding av Mira Nair (2001), The Wrestler av Darren Aronofsky (2008), The Shape of Water av Guillermo del Toro (2017). Prisen ble ikke utdelt i perioden 1969-79.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg