Locarno

Artikkelstart

Locarno er en by i Sveits, kanton Ticino, ved nordbredden av Lago Maggiore, 205 meter over havet. Byen har 15 776 innbyggere (2020), med forsteder 55 800 innbyggere i agglomerasjonen Locarno (2019), som inkluderer blant annet Ascona og Magadino.

Faktaboks

Uttale
lokˈarno

Locarno har en vakker beliggenhet under høye fjell ved Maggias utløp i Lago Maggiore. Byen har et mildt klima og en frodig vegetasjon, og er et betydelig turist- og kursted. Det er en mindre lufthavn på Maggias delta, et delta som stadig utvider seg.

Flere internasjonale festivaler foregår i Locarno, blant annet musikkfestivaler i ulike sjangere både i byen og i forstedene/nabobyene (Ascona og Magadino), og fremfor alt filmfestivalen i august. Valfartskirken Madonna del Sasso fra 1616 ligger på en klippe over byen. Byens eldste kirke er San Vittore, en romansk kirke fra rundt 1100. Et kastell fra 1400-tallet huser blant annet arkeologiske samlinger fra romersk tid.

Historie

Locarno hadde keltisk bosetning før vår tidsregning; bosetningens keltiske navn, Leukarni, ligger bak dagens navn på byen. Den omtales som by i 789, og ble senere i middelalderen styrt vekselvis av biskopen av Como og hertugen av Milano. Hertugen av Milano bygde midt på 1300-tallet en mektig festning i byen for å sikre seg kontrollen med en av de viktigste veiene over alpene (Sankt Gotthard). Festningen ble i 1513 erobret av det sveitsiske edsforbund.

Locarno ble hjemsøkt av flere naturkatastrofer først på 1500-tallet (fjellskred og større oversvømmelse), noe som satte den betydelig tilbake.

Locarno alternerte i perioden 1803–1868 med Lugano og Bellinzona som hovedstad i kanton Ticino. Vekst i turisttrafikken sist på 1800-tallet ga byen et sterkt oppsving.

Locarnopakten mellom Tyskland og seierherrene fra første verdenskrig ble inngått her i 1925.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg