Locarno er en by i Sveits, kanton Ticino, ved nordbredden av Lago Maggiore, 205 moh. Byen har 16 100 innbyggere (2017), med forsteder 55 800 innbyggere i agglomerasjonen Locarno, som inkluderer blant annet Ascona og Magadino.

Locarno har en vakker beliggenhet under høye fjell ved Maggias utløp i Lago Maggiore. Byen har et mildt klima og en frodig vegetasjon og er et betydelig turist- og kursted. Det er et mindre lufthavn på Maggias delta, et delta som stadig utvider seg.

Flere internasjonale festivaler foregår i Locarno, blant annet musikkfestivaler i ulike sjangere både i byen og i forstedene/nabobyene (Ascona og Magadino) og fremfor alt filmfestivalen i august. Valfartskirken Madonna del Sasso fra 1616 ligger på en klippe over byen. Byens eldste kirke er San Vittore, en romansk kirke fra rundt 1100. Et kastell fra 1400-tallet huser blant annet arkeologiske samlinger fra romersk tid.

Locarno hadde keltisk bosetning før vår tidsregning; bosetningens keltiske navn, Leukarni, ligger bak dagens navn på byen. Den omtales som by i 789, og ble senere i middelalderen styrt vekselvis av biskopen av Como og hertugen av Milano. Hertugen av Milano bygde midt på 1300-tallet en mektig festning i byen for å sikre seg kontrollen med en av de viktigste veiene over alpene (Sankt Gotthard). Festningen ble i 1513 erobret av det sveitsiske edsforbund.

Locarno ble hjemsøkt av flere naturkatastrofer først på 1500-tallet (fjellskred og større oversvømmelse), noe som satte den betydelig tilbake.

Locarno alternerte i perioden 1803–1868 med Lugano og Bellinzona som hovedstad i kanton Ticino. Vekst i turisttrafikken sist på 1800-tallet ga byen et sterkt oppsving.

Locarnopakten mellom Tyskland og seierherrene fra første verdenskrig ble inngått her i 1925.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.