Odense

Odense. H. C. Andersens Hus, som har vært minnemuseum for dikteren siden 1908.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Odense er en by på begge sider av Odense Å, sentralt på Fyn i Danmark. Byen har 176 683 innbyggere (2017) og er administrasjonssenter i Odense kommune.

Byen er Danmarks tredje største etter København og Århus. Med åpningen av Storebæltsforbindelsen ligger den svært sentralt i landet. Broen medførte imidlertid at ruteflyforbindselen til Beldringe Lufthavn nord for byen opphørte.

Odense har en betydelig verkstedindustri med produksjon av elektrotekniske varer, landbruksmaskiner med mer, næringsmiddelindustri, tekstil- og konfeksjon samt papirindustri. Kerteminde var Odenses havneby til det i 1796–1804 ble gravd en sju kilometer lang kanal ut til Odense Fjord. Senere er havnen utvidet flere ganger. Byen har mange utdanningsinstitusjoner, og Danmarks tredje universitet ble lagt hit i 1964; siden 1998 som en del av Syddansk Universitet. Odense er hovedsete for TV2 Danmark. Byen har opera og teater, zoologisk hage og flere museer, blant annet dikteren Hans Christian Andersens barndomshjem, kulturreservatet Møntestræde og frilandsmuseet «Den Fynske Landsby» i Hunderup skov. Brandts Klædefabrik fra 1869 er ombygd og rommer nå Det Fynske Kunstakademi, Mediemuseet (tidligere Danmarks Grafiske Museum)/Dansk Pressemuseum og Museet for Fotokunst.

Odense er vennskapsby med Trondheim.

Bybeskrivelse

Den eldste delen av byen ligger på vestre bredd av Odense Å og har trange, krokete gater og en rekke severdige bygninger, blant annet domkirken (St. Knuds kirke, oppført på 1200-tallet) med Knud 2 den helliges helgenskrin og flere kongegraver, Vor Frue kirke fra slutten av 1100-tallet, St. Hans kirke fra 1200-tallet, Odense adelige jomfrukloster i den tidligere bispegården, Gråbrødrehospitalet med flere. Ved siden av Odense Banegård ligger Danmarks Jernbanemuseum.

Historikk

Odense er en av Nordens eldste byer; den er nevnt allerede i 988 og ble bispesete i 1020. Etter drapet på Knud den hellige i St. Albani Kirke i 1086, og hans opphøyelse til helgen i 1101, ble Odense et valfartssted. Byen var gjennom hele middelalderen et kirkelig sentrum med mange kirker og klostre.

Hans Christian Andersen

Dikteren Hans Christian Andersen ble født i Odense i 1805, som skomakersønn i ydmyke kår. Som fjortenåring dro han ut i verden og ble etter hvert berømt som eventyrdikter. Den grimme ælling, Keiserens nye klær, Piken med svovelstikkene og Den lille havfrue er eventyr som har blitt kjent over hele verden. I 1867 ble han utnevnt som æresborger av Odense og hyllet på byens rådhus med et stort fakkeltog, noe han selv kalte «sitt livs eventyr.» I Danmark er han også berømt som forfatter av sanger, romaner, teaterstykker og reisefortellinger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg