Odense. H. C. Andersens Hus, som har vært minnemuseum for dikteren siden 1908.

Danmarks Turistråd. Begrenset gjenbruk

Odense er en by på begge sider av Odense Å, sentralt på Fyn i Danmark. Byen har 176 683 innbyggere i 2017 og er administrasjonssenter i Odense kommune.

Byen er Danmarks tredje største etter København og Århus). Med åpningen av Storebæltsforbindelsen ligger den svært sentralt i landet. Broen medførte imidlertid at ruteflyforbindselen til Beldringe Lufthavn nord for byen opphørte. Byen har en betydelig verkstedindustri med produksjon av elektrotekniske varer, landbruksmaskiner m.m., næringsmiddelindustri, tekstil- og konfeksjon samt papirindustri. Kerteminde var Odenses havneby til det 1796–1804 ble gravd en 7 km lang kanal ut til Odense Fjord. Senere er havnen utvidet flere ganger. Byen har mange utdanningsinstitusjoner, og Danmarks tredje universitet ble lagt hit i 1964; siden 1998 som en del av Syddansk Universitet. Hovedsete for Danmarks TV2. Byen har opera og teater, zoologisk hage og flere museer, bl.a. dikteren H C Andersens barndomshjem, kulturreservatet Møntestræde og frilandsmuseet «Den fynske landsby» i Hunderup skov. Brandts Klædefabrik fra 1869 er ombygd, og rommer nå Det Fynske Kunstakademi, Danmarks Grafiske Museum/Dansk Pressemuseum og Museet for Fotokunst.

Odense er vennskapsby med Trondheim.

Den eldste delen av byen ligger på vestre bredd av Odense Å, og har trange, krokete gater og en rekke severdige bygninger, bl.a. domkirken (St. Knuds kirke, oppført på 1200-tallet) med Knud den helliges helgenskrin og flere kongegraver, Vor Frue kirke fra slutten av 1100-tallet, St. Hans kirke fra 1200-tallet, Odense adelige jomfrukloster i den tidligere bispegården, Gråbrødrehospitalet m.fl.

Odense er en av Nordens eldste byer, den er nevnt allerede i 988 og ble bispesete 1020. Etter drapet på Knud den hellige i St. Albani Kirke i 1086, og hans opphøyelse til helgen i 1101, ble Odense valfartssted. Byen var gjennom hele middelalderen et kirkelig sentrum med mange kirker og klostre.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.