fermium

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Fermium, metallisk grunnstoff som hører inn under actinoidene.

Faktaboks

Uttale
fˈer'mium
Etymologi
Navnet ble foreslått og approbert til ære for Enrico Fermi, kjernefysikeren som ledet konstruksjonen av den første kjernereaktor. Nobelprisvinner for oppdagelsen av transuraner.

Historie

I likhet med einsteinium ble fermium først påvist i rester fra den første hydrogenbombeeksplosjon ved Eniwetokatollen i Marshalløyene i Stillehavet 1952. Oppdagelsen ble gjort av en stor gruppe kjernekjemikere fra University of California Radiation Laboratory, Argonne National Laboratory og Los Alamos National Scientific Laboratory ledet av Albert Ghiorso, Berkeley, California. De påviste 20,07 timer 255Fm som var blitt dannet ved innfangning av 17 nøytroner pr atomkjerne i 238U-metall som omsluttet bomben. Den etterfølgende β-desintegrasjon foregikk i åtte trinn fram til den Fm-isotopen som var observert.

På grunn av den kalde krigen ble oppdagelsen holdt hemmelig, men ble senere publisert i The Physical Review i 1955 og annonsert på konferansen Atoms for Peace i Genève samme år.

Imidlertid ble det gjort et eksperiment ved årsskiftet 1953/54 i Nobelinstitutet för Fysik i Stockholm hvor et svensk team bestrålte et target av 238U med ioner av 16O og dannet et α-radioaktivt produkt med massetall ca 250, kjerneladning Z=(92+8) og med halveringstid 30 minutter. De ville kalle dette nobelium, og halveringstiden til 250Fm er senere blitt stadfestet.

\[\ce{^238_92U + ^16_8O -> ^250_100Fm + 4^1_0n}\]

Egenskaper

I alt er 19 fermiumisotoper med nukleontall fra 242 til 260 blitt undersøkt. Den lengstlevende av disse, 257Fm, er α-radioaktiv med halveringstid 100,5 dager og er det høyeste massetall for fermiumisotoper som kan produseres i en reaktor eller med en H-bombe.

De kjemiske egenskaper til fermium er hittil bare blitt studert med bruk av tilgjengelige tracermengder. Løst i vann vil fermium under normale forhold foreligge som et treverdig ion lik andre typisk treverdige actinoider. Sammen med lantanoider vil det medfelles som fluorid og hydroksid fra en løsning. Ved bruk av selektive kompleksmidler kan det separeres fra andre treverdige actinoider med ionebytter- eller ekstraksjonskromatografi.

Fremstilling

Isotopen som det kan produseres mest av er 257Fm, årlig 109 atomer, men 255Fm er mere tilgjengelig da den fås ved desintegrasjon fra reaktorprodusert 255Es og er derfor mest anvendt i kjemiske undersøkelser på tracernivå.

Bruk

Det er ikke kjent noen kommersiell anvendelse av fermium. Hittil har det bare vært benyttet i grunnforskning.

Fermium

Kjemisk symbol Fm
Atomnummer 100
Relativ atommasse 257,0951 (ustabil, viktigste isotop)
Smeltepunkt 1527°C-
Kokepunkt -
Densitet -
Oksidasjonstall (II), III
Elektronkonfigurasjon [Rn]5f127s2

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg