fermium

Artikkelstart

Fermium er et metallisk grunnstoff som hører til actinoidene.

Faktaboks

Uttale
fˈer'mium
Etymologi

Navnet ble foreslått og approbert til ære for Enrico Fermi, kjernefysikeren som ledet konstruksjonen av den første kjernereaktoren. Han fikk nobelprisen for oppdagelsen av transuraner.

Historie

I likhet med einsteinium ble fermium først påvist i rester fra den første hydrogenbombeeksplosjon ved Eniwetok-atollen i Marshalløyene i Stillehavet i 1952. Oppdagelsen ble gjort av en stor gruppe kjernekjemikere fra University of California Radiation Laboratory, Argonne National Laboratory og Los Alamos National Scientific Laboratory, ledet av Albert Ghiorso fra Berkeley i California. De påviste 20,07 timer 255Fm, som var blitt dannet ved innfangning av 17 nøytroner per atomkjerne i 238U-metall som omsluttet bomben. Den etterfølgende β-desintegrasjon foregikk i åtte trinn fram til den Fm-isotopen som var observert.

På grunn av den kalde krigen ble oppdagelsen holdt hemmelig, men ble senere publisert i The Physical Review i 1955 og annonsert på konferansen Atoms for Peace i Genève samme år.

Imidlertid ble det gjort et eksperiment ved årsskiftet 1953/54 i Nobelinstitutet för Fysik i Stockholm, hvor et svensk team bestrålte et target av 238U med ioner av 16O og dannet et α-radioaktivt produkt med massetall på cirka 250, kjerneladning Z=(92+8) og med halveringstid på 30 minutter. De ville kalle dette nobelium, og halveringstiden til 250Fm er senere blitt stadfestet.

\[\ce{^238_92U + ^16_8O -> ^250_100Fm + 4^1_0n}\]

Egenskaper

I alt er 21 fermiumisotoper med nukleontall fra 242 til 260 blitt undersøkt. Den lengstlevende av disse, 257Fm, er α-radioaktiv med halveringstid på 100,5 dager, og er det høyeste massetallet for fermiumisotoper som kan produseres i en reaktor eller med en hydrogenbombe.

De kjemiske egenskapene til fermium er hittil bare blitt studert med bruk av tilgjengelige tracermengder. Løst i vann vil fermium under normale forhold foreligge som et treverdig ion lik andre typisk treverdige actinoider. Sammen med lantanoider vil det medfelles som fluorid og hydroksid fra en løsning. Ved bruk av selektive kompleksmidler kan det separeres fra andre treverdige actinoider med ionebytterkromatografi eller ekstraksjonskromatografi.

Fremstilling

Isotopen som det kan produseres mest av er 257Fm, årlig 109 atomer, men 255Fm er mer tilgjengelig, da den fås ved desintegrasjon fra reaktorprodusert 255Es og er derfor mest anvendt i kjemiske undersøkelser på tracernivå.

Bruk

Det er ikke kjent noen kommersiell anvendelse av fermium. Hittil har det bare vært benyttet i grunnforskning.

Fermium

Kjemisk symbol Fm
Atomnummer 100
Relativ atommasse 257,0951 (ustabil, viktigste isotop)
Smeltepunkt 1527°C-
Kokepunkt -
Densitet -
Oksidasjonstall (II), III
Elektronkonfigurasjon [Rn]5f127s2

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg