Einsteinium ble først funnet i restene etter prøvesprengningen av den første hydrogenbomben, «Mike». Det skjedde på Eniwetok-atollet på Marshalløyene i Stillehavet i november 1952.
I desember ble nukliden 253Es identifisert og karakterisert av Albert Ghiorso og medarbeidere fra Berkeley, California og med bidrag fra en gruppe i Los Alamos-laboratoriet, New Mexico, og en gruppe i Argonne National Laboratory, Illinois. Ved å separere actinoidene, som ble dannet, kromatografisk på en ionebytter-kolonne, ble grunnstoffets plassering i actinoide-serien fastlagt, og ved å måle alfa-radioaktiviteten ble datterproduktet, 249Bk, påvist. Dermed ble atomnummer 99 og massetall 253 fastsatt, og halveringstiden ble målt til 20,47 dager.
På grunn av våpenkappløpet holdt amerikanerne oppdagelsen hemmelig. Den ble offentliggjort først i 1955.
Nukliden ble dannet ved innfangning av et stort antall nøytroner i uran-nukliden 238U, som var en bestanddel av bomben. Dette ble etterfulgt av beta-desintegrasjoner. Senere er andre isotoper fremstilt ved intens og langvarig nøytronbestråling av 238U, eller med syklotron-akselererte nitrogenioner, og også ved bestråling av tyngre transuraner med deuteroner, heliumioner eller andre tyngre ioner. Ca 3 milligram er blitt fremstilt etter bestråling av 1 kg plutonium i 4 år i en høy-fluks-kjernereaktor i Oak Ridge National Laboratory i USA.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.