Effektiv kjerneladning er den kjerneladningen i et atom som «oppfattes» av det ytterste elektronet i atomet. Effektiv kjerneladning er gitt ved forskjellen mellom virkelig kjerneladning og skjerming fra de andre elektronene. Symbolet for effektiv kjerneladning er Zeff.

Et elektron i ytterste skall gir en skjerming som tilsvarer ca. 0,35 elektroner. Det vil si at når atomnummeret øker med 1 under oppfyllingen av et skall, vil effektiv kjerneladning øke med ca. 0,65.

Økt effektiv kjerneladning gjør at atomene trekker elektronene tettere inn til kjernen. Atomene blir dermed mindre, og elektronegativiteten, ioniseringsenergien og elektronaffiniteten stiger. Effektiv kjerneladning er derfor en av de viktigste faktorene for å forklare forskjellene mellom grunnstoffene og hovedtrekkene i grunnstoffenes periodesystem.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Lars Cramer

Hei, Søkte opp effektiv kjerneladning og fant denne artikkelen hos dere, men ser at den er fra 2009. Er den fortsatt adekvat? Mvh Lars

svarte Bjørn Pedersen

Ja, jeg vil tro det. Det er et begrep som pt er lite brukt - i hvert fall i den verden jeg kjenner til. Mvh Bjørn

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg