homogenisering

Homogenisert blanding
Av .
Lisens: Unsplash

Artikkelstart

Homogenisering er når noe blandes grundig, slik at man ikke lenger kan se forskjeller.

Faktaboks

Uttale
homogenisˈering
Etymologi

av homogen, ensartet

Melk homogeniseres ved at fløtelaget som flyter naturlig på toppen av (resten av) melka blir finfordelt til knøttsmå dråper. Disse dråpene vil så fordele seg jevnt i melka, og holder seg der uten å flyte opp igjen.

Laboratorieprøver blir homogenisert før de analysereslaboratoriet. Hvis det som skal analyseres ikke er helt jevnt, så vil prøveresultatene variere med hvor prøven er tatt. For eksempel vil kjøtt som har fettstriper kunne gi ulike resultater etter hvor mye av fettstripene som kommer med i prøven, og derfor gi varierende resultater. Hvis derimot kjøttstykket kvernes og moses, altså homogeniseres, så vil alle næringsstoffene i kjøttet fordeles jevnt i farsen og en prøve tatt ut av denne farsen vil representere gjennomsnittet av hva som finnes i kjøttstykket.

En del matvarer blir homogenisert når de blir tilberedt, for eksempel blir innholdsstoffene i majones homogenisert når de vispes sammen. Når egg og sukker vispes til eggedosis blir disse råvarene blandet og homogenisert, det samme skjer når sitronsaft, sukker og vann blandes sammen når det fryses til en sorbet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg