Emulgator er et middel som har evne til å danne en stabil blanding, emulsjon, av to stoffer som normalt ikke lar seg blande med hverandre. Det skyldes at den ene enden av en emulgator er hydrofil (tiltrekker seg vann), for eksempel en syregruppe, mens den andre enden er hydrofob (vannavstøtende) eller fettløselig, lipofil, for eksempel et hydrokarbon.
Faktaboks
- uttale:
-
emulgˈator
- etymologi:
-
av latin
Såpe er et eksempel på en emulgator. Den hydrofile enden binder seg til vannet, mens den hydrofobe eller lipofile enden binder seg til fettet. Emulgatorer nedsetter overflatespenningen mellom fasene, og fører også gjerne til en elektrisk opplading av den disperse fasen slik at partiklene av for eksempel fett frastøter hverandre slik at de ikke klumper seg og flyter opp.
Kommentarer (2)
skrev tasneem baadarani
skrev Anne Eilertsen
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.