Emulgator er et middel som har evne til å danne en stabil blanding, emulsjon, av to stoffer som normalt ikke lar seg blande med hverandre. Det skyldes at den ene enden av en emulgator er hydrofil (tiltrekker seg vann), for eksempel en syregruppe, mens den andre enden er hydrofob (vannavstøtende) eller fettløselig, lipofil, for eksempel et hydrokarbon.

Såpe er et eksempel på en emulgator. Den hydrofile enden binder seg til vannet, mens den hydrofobe eller lipofile enden binder seg til fettet. Emulgatorer nedsetter overflatespenningen mellom fasene, og fører også gjerne til en elektrisk opplading av den disperse fasen slik at partiklene av for eksempel fett frastøter hverandre slik at de ikke klumper seg og flyter opp.

Emulgatorer er mye brukt som tilsetningsstoff i næringsmidler for å blande fett og vann, for eksempel i margarin og majones der det er viktig å holde vanndråpene finfordelt i fettet, i sauser, supper, ketchup, iskrem og så videre. Eksempler er lecitin (E 322), mono- og diglyserider av spisefettsyrer (E 471) og diacetylvinsyreestere av mono- og diglyserider av spisefettsyrer (E 472e).

I bakervarer virker emulgatorene også på deigens toleranse overfor mekanisk bearbeiding eller på brødets evne til å holde på fuktighet etter steking ved at de binder seg til henholdsvis proteinene eller stivelsen i melet.

Det omsettes store mengder av emulgatorer til bruk i industri, farmasi- og næringsmiddelproduksjon. De fleste selges under handelsnavn og består av kombinasjoner av to eller tre stoffer, ofte av høyst kompleks natur.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

4. august 2017 skrev tasneem baadarani

Hei. Hvor kommer emulgator fra? Er det vegetabilsk? Eller fra dyr? Hva slags dyr?

4. oktober 2017 skrev Anne Eilertsen

Hei! En emulgator er ikke ett spesifikt stoff, det er en type kjemisk stoff. Det finnes ulike stoffer som kan være emulgatorer. Blant annet er såpe en emulgator, og såpe kan lages av fett fra både dyr og planter.

Vennlig hilsen Anne Eilertsen, redaktør

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.