Hydrofil, vannelskende, betegnelse på stoffer som tiltrekker seg vann. De fuktes lett og har en sterk tendens til å binde eller absorbere vann, noe som kan resultere i svelling og dannelse av geler. Egenskapen finnes hos mange karbohydrater som algin, pektiner og stivelse, og hos proteiner som gelatin og kollagen. Mange hydrofile stoffer vil også være lett løselige i vann. Betegnelsen brukes også om visse grupper i organiske molekyler. Hydroksyl, –OH; karboksyl, –COOH; og aminogruppen, –NH2 er hydrofile grupper, og gjør vanligvis den tilhørende forbindelse mer vannløselig.

Også overflater kan være hydrofile. Mens vanndråper på en hydrofob overflate (f. eks. voks) vil samle seg i dråper, så vil vanndråper på en hydrofil overflate (f.eks. ubehandlet tre) raskt spre seg og absorberes hvis materialet er porøst.

Betegnelsen brukes også om en del av et molekyl hvor ulike deler har forskjellige løsningsegenskaper. Slike molekyler vil legge seg på grenseflater mellom olje og vann med den hydrofile enden i vann og de hydrofobe delene i oljefasen. Denne egenskapen utnyttes blant annet i såpe.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.