Kasein, ostestoff, en blanding av beslektede fosfoproteiner. Basert på bevegeligheten ved elektroforese, kalles de α-, β-, γ- og K-kasein.

Kasein finnes i pattedyrenes melk i vekslende mengde, i kumelk ca. 3 %, og fås av skummet melk ved tilsetning av en melkesyrebakterie-renkultur, og oppvarming i noen timer til 45 °C slik at det dannes melkesyre av melkesukkeret, eller ved tilsetning av eddiksyre eller andre syrer. Kasein koagulerer og faller ut, vaskes, presses og tørkes.

Det er et hvitt pulver, uløselig i vann, men danner løselige forbindelser med mange baser. I melken finnes det således til dels som en løselig kalsiumforbindelse. Dersom osteløype, som inneholder enzymet rennin, tilsettes melk, avspaltes et peptid fra K-kasein. Resten av molekylet, kalt parakasein, danner en uløselig kalsiumforbindelse. Kasein har især betydning som næringsbestanddel i melk og ost, fordi det inneholder alle de aminosyrene som organismen trenger, og er særlig rik på essensielle aminosyrer.

Rent kasein brukes mest som tilsetning til andre næringsmiddelprodukter som cerealer, pølser, fløtepulver m.m. (ofte i form av et kaseinsalt som natriumkaseinat). I meget beskjedne mengder blir kasein fremdeles brukt til fremstilling av kaseinlim, kaseinmaling og kaseinplast.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.