kasein

Kasein, ostestoff, en blanding av beslektede fosfoproteiner. Basert på bevegeligheten ved elektroforese, kalles de α-, β-, γ- og K-kasein.

Faktaboks

Uttale
kaseˈin
Etymologi
av latin ‘ost’

Forekomst, fremstilling

Kasein finnes i pattedyrenes melk i vekslende mengde, i kumelk ca. 3 %, og fås av skummet melk ved tilsetning av en melkesyrebakterie-renkultur, og oppvarming i noen timer til 45 °C slik at det dannes melkesyre av melkesukkeret, eller ved tilsetning av eddiksyre eller andre syrer. Kasein koagulerer og faller ut, vaskes, presses og tørkes.

Kjemiske egenskaper

Det er et hvitt pulver, uløselig i vann, men danner løselige forbindelser med mange baser. I melken finnes det således til dels som en løselig kalsiumforbindelse. Dersom osteløype, som inneholder enzymet rennin, tilsettes melk, avspaltes et peptid fra K-kasein. Resten av molekylet, kalt parakasein, danner en uløselig kalsiumforbindelse. Kasein har især betydning som næringsbestanddel i melk og ost, fordi det inneholder alle de aminosyrene som organismen trenger, og er særlig rik på essensielle aminosyrer.

Anvendelse

Rent kasein brukes mest som tilsetning til andre næringsmiddelprodukter som cerealer, pølser, fløtepulver m.m. (ofte i form av et kaseinsalt som natriumkaseinat). I meget beskjedne mengder blir kasein fremdeles brukt til fremstilling av kaseinlim, kaseinmaling og kaseinplast.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg