horn

Horn. Forskjellige typer gevir og horn. Gevir er dekket av håret hud inntil kort tid før felling. Ekte horn er ikke dekket av hud og felles ikke. Sjiraffens horn er korte benutvekster som ikke felles, og er permanent dekket med håret hud. Neshornenes horn består av hornemne og mangler et indre skjelett.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Flokk av spydbukk (Oryx gazella), ved elven Nossob i Kgalagadi Transfrontier Park.

Artikkelstart

Horn er store og ulike utvekster på oversiden av hodet hos mange dyr.

  • Ekte horn finnes hos de slirehornede drøvtyggerne i oksefamilien (okse, sau, geit og antiloper). Det består av en fast hornslire som slutter seg om en bentapp på pannebenet.
  • Gevir eller takk finnes bare hos hjortefamilien. Det er en lang, forgrenet bendannelse, som ikke er dekket av horn, men av en bløt og hårkledd hud under veksten. Gevirene felles årlig, og nye vokser ut.

Andre typer horn

Sjiraffen har ikke ekte horn, men korte benutvekster som ikke felles, og som er permanent dekket med håret hud.

Neshornenes horn er en stor, lokal fortykkelse av overhuden og består av sterkt forlengede, sammenvokste hår som står parallelt. De består altså av hornemne og mangler et indre skjelett. Det forreste sitter på nesebenet, det bakerste på pannebenet, dersom det finnes. Sjiraffens horn er korte benutvekster, permanent dekket med håret hud. Mange utdødde krypdyr, for eksempel dinosaurer, hadde lignende bentapper på nesen og pannebenet, antagelig kledd med hornslirer.

Anvendelse

Ekte horn består hovedsakelig av keratin. Det er et elastisk materiale og lar seg forme ved behandling med varmt vann eller damp. I varm tilstand kan to hornstykker forenes til ett (sveising). Materialet har tradisjonelt blitt brukt i blant annet kammer, hårnåler og knapper, i tillegg til i rene prydgjenstander.

Typer

Mest anvendes grå og hvite oksehorn, i mindre grad gode kuhorn. Saue- og geitehorn er lyse og gjennomskinnelige, mens bøffelhorn er mørke. Klauver består av samme materiale og kan benyttes på samme måte. Geviret hos hjort og rådyr, «hjortehorn», blir brukt til knapper og finere bruksgjenstander.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg