Samerådet er et samarbeidsorgan mellom samiske ikke-statlige organisasjoner i Norden og Russland. Rådet har sekretariat i Utsjoki, Finland.
Faktaboks
- Også kjent som
-
Nordisk Sameråd
nordsamisk Sámiráđđi
Samerådet ble opprettet som Nordisk Sameråd i 1956. Opprettelsen fant sted etter tre år med internasjonal aktivisme for å etablere et samisk internasjonalt organ lignende Nordisk Råd. Nordisk Sameråd utviklet seg etter hvert til en sammenslutning av samiske NGOer i Norge, Sverige og Finland.
Samerådet har jevnlige internasjonale konferanser, Samekonferansene, som utgjør paraplyorganisasjonens høyeste ledd. Flere sentrale samiske nasjonalsymboler – samefolkets sang, sameflagget, samefolkets dag – har blitt vedtatt av samekonferanser.
Ved den 15. samekonferansen (1992, Helsinki) tok Nordisk Sameråd for første gang opp en russisk sameorganisasjon som fullverdig medlem, og ble dermed en reelt allsamisk organisasjon. Organisasjonens navn ble endret til Samerådet, siden den nå ikke lenger var begrenset til nordiske medlemsorganisasjoner.
Etableringen av sametingene i Norge, Sverige og Finland (og disses internasjonale samarbeidsorgan Samisk parlamentarisk råd) har gitt Samerådet en mindre sentral plass i samisk politikk enn det hadde før. Samerådet er imidlertid fortsatt det eneste all-samiske organet hvor russiske samer er inkludert på like fot med andre samer, og har dessuten en noe annen rolle i politikken fordi det i motsetning til de statsinnstiftede sametingene har en NGO-struktur. Samerådet avgir politiske uttalelser, kanaliserer støtte til medlemsorganisasjoner og andre aktører som arbeider for samisk kultur, og representerer samefolket i flere internasjonale fora.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.