Faktaboks

Samerådet

Nordisk Sameråd

nordsamisk Sámiráđđi

Offisielt navn
SAMERÅDET - NORSK SEKSJON
Organisasjonstype
Forening/lag/innretning
Stiftet
16.08.1956
Styreleder
Ellen-Sara Marie Sparrok
Samerådet
Samerådet, Utsjoki, Finland.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Samerådet er et samarbeidsorgan mellom samiske ikke-statlige organisasjoner i Norden og Russland. Rådet har sekretariat i Utsjoki, Finland.

Samerådet ble opprettet som Nordisk Sameråd i 1956. Opprettelsen fant sted etter tre år med internasjonal aktivisme for å etablere et samisk internasjonalt organ lignende Nordisk Råd. Nordisk Sameråd utviklet seg etter hvert til en sammenslutning av samiske NGOer i Norge, Sverige og Finland.

Samerådet har jevnlige internasjonale konferanser, Samekonferansene, som utgjør paraplyorganisasjonens høyeste ledd. Flere sentrale samiske nasjonalsymboler – samefolkets sang, sameflagget, samefolkets dag – har blitt vedtatt av samekonferanser.

Ved den 15. samekonferansen (1992, Helsinki) tok Nordisk Sameråd for første gang opp en russisk sameorganisasjon som fullverdig medlem, og ble dermed en reelt allsamisk organisasjon. Organisasjonens navn ble endret til Samerådet, siden den nå ikke lenger var begrenset til nordiske medlemsorganisasjoner.

Etableringen av sametingene i Norge, Sverige og Finland (og disses internasjonale samarbeidsorgan Samisk parlamentarisk råd) har gitt Samerådet en mindre sentral plass i samisk politikk enn det hadde før. Samerådet er imidlertid fortsatt det eneste all-samiske organet hvor russiske samer er inkludert på like fot med andre samer, og har dessuten en noe annen rolle i politikken fordi det i motsetning til de statsinnstiftede sametingene har en NGO-struktur. Samerådet avgir politiske uttalelser, kanaliserer støtte til medlemsorganisasjoner og andre aktører som arbeider for samisk kultur, og representerer samefolket i flere internasjonale fora.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Berg-Nordlie, M. (2011) «The Iron Curtain through Sámi. Pan-Sámi Politics, Nordic Cooperation, and the Russian Sámi». Humanistica Oerebroensia, L'image du Sápmi II
  • Rantala, L. (2004) Samerådet 50 år. Samernas 18. konferens, Honningsvåg

Faktaboks

Samerådet
Sektorkode
7000 Ideelle organisasjoner
Næringskode(r)
94.991 Aktiviteter i andre interesseorganisasjoner ikke nevnt annet sted

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg