Dompap, hannfugl av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

dompap

Dompap hunn. (Pyrrhula pyrrhula)
Lisens: CC BY SA 3.0
Dompap. Hannen med sterkt rød underside og kinn, mens hunnen er grå med rødt anstrøk.
Lisens: CC BY SA 3.0
Av /NTNU.
Lisens: CC BY 2.0

Dompap er en fugleart i finkefamilien. Hannen er rød, mens hunnen er grå. Dompapen forbindes ofte med jul og vinter. Navnet kommer av at utseendet minner om de røde draktene middelalderens domherrer (tysk Dompfaff, se artikkelen kannik) brukte.

Faktaboks

også kjent som:

Pyrrhula pyrrhula

engelsk: Common Bullfinch

Beskrivelse

Dompapen er 15–17 cm lang, har kort, tykt nebb, svart hale, hodehette og strupeflekk, grå rygg med hvit overgump og hvitt bånd over svarte vinger. Hannen har sterkt rød underside og kinn, mens hunnen er grå. De samme fargene hele året. Dompapen har sin sjarmerende og vemodige fløytelåt «djuu», mens sangen er svært lavmælt og består av knirkende og gnissende låter blandet med myke, fløytende toner.

Næring

Lever av insekter, frø og knopper. På Vestlandet har det vært skuddpremie på dompapen fordi den kan ta blomsterknopper på frukttrær. Vinterstid oppsøker den gjerne foringsplasser hvor den forsyner seg av solsikkefrø.

Formering

Reiret bygges gjerne i en tett gran. 4-6 blågrønne egg med svarte prikker ruges i 2 uker. Ungene flyr etter 18 dager. Hunnen bygger reiret alene, ruger alene, men får hjelp av hannen til matingen av ungene.

Utbredelse og bestand

Dompapen forekommer fra De britiske øyer i vest, gjennom store deler av Europa og i et bredt belte gjennom Russland og Sibir. I Norge hekker den i barskog nord til Lofoten, men kan også finnes i bjørkeskog og har en mer spredt opptreden i Troms og Finnmark. Bestanden teller mellom 100 000 og 200 000 par.

Trekk

Dompapen er en standfugl som i vintertiden streifer mye omkring i små flokker. Noen av de nordligst hekkende fuglene kan trekke til Sør-Norge og eventuelt videre nedover i Europa.

Høsten 2004 var spesiell. Fra hele Skandinavia og Storbritannia kom det meldinger om dompaper, som i stedet for den myke fløytingen, hadde en hardere og nasal låt, nesten som en leketøystrompet. Tusener av dompaper trakk over Finland i en sørvestlig retning over Sør-Sverige og Norge til England og Skottland. I Norge ble det registrert store flokker på Utsira i Rogaland, og rundt 500 dompaper den 15. oktober. Denne høsten ble det ringmerket 463 dompaper på Utsira, mot en tidligere topp på 24. Trolig kom disse dompapene fra Sibir vest for Ural.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne linker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg