apebrødtre

Apebrødtre, Tarangire i Tanzania. Afrikansk savannetre med mektig krone og kolossalt tykk stamme (inntil ni meter i diameter)

Apebrødtre

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Apebrødtre er et tre i kattostfamilien.

Faktaboks

Også kjent som

Adansonia digitata

baobab

Det er et afrikansk savannetre med mektig krone og kolossalt tykk stamme (inntil ni meter i diameter). Fruktene kalles apebrød og er langstilkete, agurklignende og syrlige. De er et viktig næringsmiddel, og modnes når løvet er falt av treet.

På eldre trær blir stammen hul, og den kan da brukes som bolig. Veden brukes til båter, barkfibrene til snøre og tauverk. I barken finnes et stoff som er virksomt mot feber.

Treet spiller en sentral rolle i boken Den lille prinsen («Le petit prince») av Antoine de Saint-Exupéry.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Tor-Ivar Krogsæter

Encyclopedia of Life (som https://eol.org/pages/584789/articles) oppgir at apebrødtreet kan bli over 14 meter i diameter: «They can grow to between 5–25 m (16–82 ft) in height. They are in fact known both for their height and trunk's girth. The trunk tends to be bottle-shaped and can reach a diameter of 10–14 m (33–46 ft).» Er det de som har feilaktige opplysninger, eller er det her? SNL er ei bedre kilde enn EoL, men det synes underlig at avviket skulle være så stort uten god grunn.

svarte Jostein Riiser Kristiansen

Hei, Tor-Ivar, og takk for kommentar!

Dessverre har vi for tiden ingen fagansvarlig for denne artikkelen, så jeg har ikke mulighet til å gi deg et skikkelig og faglig kompetent svar. Jeg synes ikke avviket mellom SNL og Encyclopedia of Life er foruroligende stort, med tanke på at det er en faktaopplysning som er litt ullen i sin natur. Hvilket tall man oppgir som hvor stort noe «kan bli» kan komme an på blant annet om man ser på det aller største eksemplaret som er observert eller om man ser på hvor stort det er vanlig at treet kan bli. Dessuten kan det være flere måter å definere diameteren på for en stamme som tross alt ikke er helt sirkulær. Når det er sagt, skulle jeg ønske at vi kunne gi deg et mer solid svar. Jeg håper vi kan få på plass en fagansvarlig for artikkelen snart og at du kan få et bedre svar da.

Hilsen
Jostein Riiser Kristiansen i leksikonredaksjonen

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg