kattostfamilien

Stokkrose, Alcea rosea.

Artikkelstart

Kattostfamilien er en plantefamilie i gruppa tofrøbladete blomsterplanter. Familien omfatter 244 slekter med omtrent 4200 arter, hvor de fleste finnes i tropene. Etter nyere systematikk basert på genetiske metoder er den tidligere lindefamilien inkludert i den utvida kattosfamilien. I Norge er det, i tillegg til det opprinnelige treslaget lind, påvist arter fra fire slekter, der alle er innførte prydplanter eller ugress.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Malvaceae

Beskrivelse

I kattostfamilien finnes det flest urter, men noen ganger tar de form av busker eller trær. Bladene er spredte, håndnervet og mer eller mindre innskårne eller hele. Blomstene er som oftest store med vakre farger. Beger- og kronbladene er femtallige. Pollenbærerne er tallrike og har vokst sammen til en søyle i midten av blomsten. Blomsten har mellom tre og åtte fruktblader, disse danner enten spaltefrukt eller kapsel.

Eksempel på noen planter i denne familien er bomull, stokkrose, kattost, hibiskus og poppelrose.

Utbredelse

Denne store familien finnes nesten over hele jorda, det er bare i arktiske strøk og i Gobi-ørkenen den mangler.

Systematikk

Etter molekylære fylogenetiske studier har man funnet at flere tidligere plantefamilier bør inkluderes i kattostfamilien. Dette gjelder lindefamilien, Sterculiaceae med blant andre kakaotre og Bombacaceae med blant andre apebrødtre.

Den tropiske gruppen planter som tidligere var regnet som familien Bombacaceae, hører til som en underfamilie i kattostfamilien. Underfamilien kjennetegnes ved at de er trær, noen veldig store og de fleste med meget løs og lett ved. Fruktveggens innside er hos noen kledd med hår, og dette håret brukes i tekstilproduskjon. En del arter kalles derfor bomullstrær eller silkebomullstrær. Til denne underfamilien hører blant annet apebrødtre (baobab) og balsatre.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

kattostfamilien
Malvaceae
Tidligere vitenskaplig navn
Tiliaceae
Artsdatabanken-ID
102713
GBIF-ID
6685

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg