kattostfamilien

Stokkrose, Alcea rosea.

Artikkelstart

Kattostfamilien er en familie av planter i underklassen tofrøblader. Plantefamilien omfatter 75 slekter med omtrent 1000 arter, hvor de fleste finnes i tropene. I Norge finnes det fire slekter, der alle er innførte prydplanter eller ugress.

Faktaboks

Også kjent som
Malvaceae

Beskrivelse

I kattostfamilien finnes det flest urter, men noen ganger tar de form av busker eller trær. Bladene er spredte, håndnervet og mer eller mindre innskårne eller hele. Blomstene er som oftest store med vakre farger. Beger- og kronbladene er femtallige. Pollenbærerne er tallrike og har vokst sammen til en søyle i midten av blomsten. Blomsten har mellom tre og åtte fruktblader, disse danner enten spaltefrukt eller kapsel.

Eksempel på noen planter i denne familien er bomull, stokkrose, kattost, hibiskus og poppelrose.

Systematikk

Etter molekylære fylogenetiske studier er det funnet at den tropiske gruppen som tidligere var regnet som en plantefamilie, Bombacaceae, hører til som en underfamilie i kattostfamilien, da med navn Bombacoideae. Underfamilien kjennetegnes ved at de er trær, noen veldig store og de fleste med meget løs og lett ved. Fruktveggens innside er hos noen kledd med hår, og dette håret brukes i tekstilproduskjon. En del arter kalles derfor bomullstrær eller silkebomullstrær.

Til underfamilien hører blant annet apebrødtre og balsatre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg