Faktaboks

Antoine de Saint-Exupéry
Uttale
sɛtegzyperˈi
Født
29. juni 1900, Lyon
Død
31. juli 1944, nær Marseille

En avAntoine Saint-Exupérys egne illustrasjoner til boken Den lille prinsen.

.

Antoine de Saint-Exupéry var en fransk forfatter, flyger og eventyrer. Han forsvant under et flyrekognoseringstokt for de allierte under andre verdenskrig.

Den lille prinsen

Barneboken Le petit Prince (1943; norsk oversettelse Den lille prinsen, 1962), som Saint-Exupéry selv illustrerte, er blitt en klassiker i sin sjanger, og leses i dag både som barnebok og allaldersbok, og som en livsfilosofisk fabel for voksne.

Bokens rammefortelling er et møte mellom prinsen og jeg-fortelleren ute i ørkenen. Her forteller prinsen om sin reise gjennom verdensrommet, fra planet til planet, for å finne venner og vennskapets hemmelighet.

Bokens moral er verdien av skjønnhet, vennskap og «det unyttige» i livet. Dette stilles i kontrast til de ulike destruktive mennesketypene som prinsen møtte på sin reise: herskeren, samleren, økonomen og andre.

Øvrige romaner

Hans romaner henter ofte tema fra flygingen; de har delvis preg av reportasje og har en spennende ytre handling. Men det sentrale i Saint-Exupérys tidligste bøker, som Courrier-Sud (1929), Vol de nuit (1931; norsk oversettelse Flyvere i natten, 1932) og Terre des hommes (1939; norsk oversettelse Sand, vind og stjerner, 1952), er en lovprisning av fundamentale menneskelige verdier og en opplevelse av virkelighetens nærvær og mening. Hans stil er samtidig avklart og intens, og ordvalget er ofte sterkt emosjonelt ladet.

I Pilote de Guerre (1942; norsk Speiding over Arras, 1945), og særlig i den posthume «filosofiske» romanen Citadelle (1948), har enkelte villet se en «herremoral» om den sterkeste rett, som bryter med humanismen i hans første bøker. Hans essayer og brev er av høy litterær kvalitet. På norsk foreligger også En røst fra århundrets samvittighet (1998), et utvalg av hans moralsk-filosofiske skrifter.

Saint-Exupéry opptrer i Gert Nygårdshaugs bok Afrodites basseng (2003), der han leder hovedpersonene mot et møtested i et nord-afrikansk ørkenområde.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Landro, Jan H. Saint-Exupéry. Bokklubben, 1995.
  • Robinson, Joy D. Marie: Antoine de Saint-Exupéry, 1984, isbn 0-8057-6552-2
  • Schiff, Stacy: Saint-Exupéry : a biography, 1994, isbn 0-679-40310-8

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg