En av Antoine Saint-Exupérys egne illustrasjoner til boken Den lille prinsen. 

av Antoine Saint-Exupérys. Falt i det fri (Public domain)

Antoine de Saint-Exupéry var en fransk forfatter, flyger og eventyrer. Han forsvant under et flyrekognoseringstokt for de allierte under andre verdenskrig.

Barneboken Le petit Prince (1943; norsk oversettelse Den lille prinsen, 1962), som Saint-Exupéry selv illustrerte, er blitt en klassiker i sin sjanger, og leses i dag både som barnebok og som en livsfilosofisk fabel av voksne.

Hans romaner henter ofte tema fra flygingen; de har delvis preg av reportasje og har en spennende ytre handling. Men det sentrale i Saint-Exupérys tidligste bøker, som Courrier-Sud (1929), Vol de nuit (1931; norsk oversettelse Flyvere i natten, 1932) og Terre des hommes (1939; norsk oversettelse Sand, vind og stjerner, 1952), er en lovprisning av fundamentale menneskelige verdier og en opplevelse av virkelighetens nærvær og mening. Hans stil er samtidig avklart og intens, og ordvalget er ofte sterkt emosjonelt ladet.

I Pilote de Guerre (1942; norsk Speiding over Arras, 1945), og særlig i den posthume «filosofiske» romanen Citadelle (1948), har enkelte villet se en «herremoral» om den sterkeste rett, som bryter med humanismen i hans første bøker. Hans essayer og brev er av høy litterær kvalitet. På norsk foreligger også En røst fra århundrets samvittighet (1998), et utvalg av hans moralsk-filosofiske skrifter.

Saint-Exupéry opptrer i Gert Nygårdshaugs bok Afrodites basseng (2003), der han leder hovedpersonene mot et møtested i et nord-afrikansk ørkenområde.

  • Landro, Jan H. Saint-Exupéry. Bokklubben, 1995.
  • Robinson, Joy D. Marie: Antoine de Saint-Exupéry, 1984, isbn 0-8057-6552-2, Finn boken
  • Schiff, Stacy: Saint-Exupéry : a biography, 1994, isbn 0-679-40310-8, Finn boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.