Neslesommerfugl. Av . Begrenset gjenbruk

dagsommerfugler

Blåvinge fra Søndre Sandøy, Hvaler.

Artikkelstart

Dagsommerfugler er en gruppe av familier av insekter i orden sommerfugler, Lepidoptera. Navnet dagsommerfugler betegner at artene til forskjell fra nattsommerfuglene, bare er i aktivitet på blomstene om dagen i solskinn.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Papilionoidea

Grupperingen i dagsommerfugler og nattsommerfugler er vitenskapelig ingen korrekt inndeling, men begrepene brukes av praktiske grunner fortsatt ofte. Av og til regnes dagsommerfuglene som en egen overfamilie (Papilionoidea).

Beskrivelse

Dagsommerfuglene er karakterisert ved slank kropp og store, brede, ofte livlig fargede vinger som under hvile blir slått sammen loddrett på ryggen. Følehornene er enkle med kølleformet spiss, og sugesnabelen er lang.

Larvene er enten nakne eller kroppen er svakt håret eller forsynt med pigger. De lever som oftest enkeltvis på urteaktige planter, og noen arter på busker og løvtrær. Larvene av enkelte arter, for eksempel de hvite kålsommerfuglene, kan periodisk opptre i så stort antall at de får økonomisk betydning som skadedyr på kulturplanter.

Puppene har hos mange former spisser og takker og til dels metallglans. De er fortrinnsvis festet til trestammer, vegger og liknende, enten bare med bakenden eller også med en silketråd rundt livet.

Betydning

Dagsommerfuglene har særlig i varmere land med sine store og praktfullt fargede former en stor estetisk betydning som opplivende og forskjønnende element i naturen, og de er vel nettopp av den grunn meget yndede samleobjekter for amatørentomologer.

I Norge

Admiral er en langveisfarer som kommer flygende om våren fra sydligere strøk. Den overlever ikke vinteren i Norge.

Av /KF-arkiv ※.

I Norge finnes 87 arter fordelt på familiene: svalestjerter, hvitvinger, nymfevinger (inkludert ringvinger) og blåvinger.

Artene svalestjert, apollosommerfugl, admiral, sørgekåpe, dagpåfugløye, neslesommerfugl, sitronsommerfugl og perlemorsommerfuglene hører til de største og mest iøynefallende.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Aarvik, Leif m.fl.: Catalogus Lepidopterorum Norvegiae = Katalog over Norges sommerfugler, 2000, isbn 82-995095-1-3, Finn boken
  • Carter, David J.: Sommerfugler fra hele verden, 1994, isbn 82-512-0438-0, Finn boken
  • Henriksen, H.J. & Ib Kreutzer: Skandinaviens dagsommerfugle i naturen, 1982, isbn 87-7501-133-6, Finn boken
  • Norges sommerfugler
  • Tolman, Tom: Butterflies of Britain & Europe, 1997, isbn 0-00-219992-0, Finn boken
  • Trolle, Lars & Irene Inman Tjørve: Sommerfugler i Norge og Nordvest-Europa, 1999, isbn 82-03-22256-0, Finn boken

Faktaboks

dagsommerfugler
Papilionoidea
Tidligere vitenskaplig navn
Hesperioidea
Artsdatabanken-ID
46528

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg