Dagsommerfugler er en gruppe av familier av insekter i orden sommerfugler, Lepidoptera. Navnet dagsommerfugler betegner at artene til forskjell fra nattsommerfuglene, bare er i aktivitet på blomstene om dagen i solskinn.

Grupperingen i dagsommerfugler og nattsommerfugler er vitenskapelig ingen korrekt inndeling, men begrepene brukes av praktiske grunner fortsatt ofte. Av og til regnes dagsommerfuglene som en egen overfamilie (Papilionoidea).

Dagsommerfuglene er karakterisert ved slank kropp og store, brede, ofte livlig fargede vinger som under hvile blir slått sammen loddrett på ryggen. Følehornene er enkle med kølleformet spiss, og sugesnabelen er lang.

Larvene er enten nakne eller kroppen er svakt håret eller forsynt med pigger. De lever som oftest enkeltvis på urteaktige planter, og noen arter på busker og løvtrær. Larvene av enkelte arter, for eksempel de hvite kålsommerfuglene, kan periodisk opptre i så stort antall at de får økonomisk betydning som skadedyr på kulturplanter.

Puppene har hos mange former spisser og takker og til dels metallglans. De er fortrinnsvis festet til trestammer, vegger og liknende, enten bare med bakenden eller også med en silketråd rundt livet.

Dagsommerfuglene har særlig i varmere land med sine store og praktfullt fargede former en stor estetisk betydning som opplivende og forskjønnende element i naturen, og de er vel nettopp av den grunn meget yndede samleobjekter for amatørentomologer.

I Norge finnes 87 arter fordelt på familiene: svalestjerter, hvitvinger, nymfevinger (inkludert ringvinger) og blåvinger.

Artene svalestjert, apollosommerfugl, admiral, sørgekåpe, dagpåfugløye, neslesommerfugl, sitronsommerfugl og perlemorsommerfuglene hører til de største og mest iøynefallende.

  • Aarvik, Leif m.fl.: Catalogus Lepidopterorum Norvegiae = Katalog over Norges sommerfugler, 2000, isbn 82-995095-1-3, Finn boken
  • Carter, David J.: Sommerfugler fra hele verden, 1994, isbn 82-512-0438-0, Finn boken
  • Henriksen, H.J. & Ib Kreutzer: Skandinaviens dagsommerfugle i naturen, 1982, isbn 87-7501-133-6, Finn boken
  • Norges sommerfugler
  • Tolman, Tom: Butterflies of Britain & Europe, 1997, isbn 0-00-219992-0, Finn boken
  • Trolle, Lars & Irene Inman Tjørve: Sommerfugler i Norge og Nordvest-Europa, 1999, isbn 82-03-22256-0, Finn boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.