Ligustersvermer (sphinx ligustri) måler opptil tolv centimeter mellom vingespissene.

Lindesvermer, Mimas tiliae. Foto fra Rosenborg, Jordtorp, Öland, Sverige

Artikkelstart

Tussmørkesvermere er en familie av flyvende insekter som hører til ordenen sommerfugler. De er middels store til store insekter, og når de svever over blomster på leting etter nektar kan de minne litt om kolibrier. De er gode og utholdende flyvere, og enkelte arter kan fly over store avstander. Larvene kan gjenkjennes med en karakteristisk hornlignende utvekst på kroppens bakende. I Norge er det påvist 15 arter, hvorav en av dem er den karakteristiske dødninghodesvermeren som er kjent fra filmklassikeren The Silence of the Lambs (Nattsvermeren).

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Sphingidae

Beskrivelse

Tussmørkesvermere kjennes ved sine sigarformete kropper, relativt smale og lange framvinger, og litt mindre, nærmest trekantede bakvinger. Framvingene hos mange arter er ofte mønstret i ulike grå og brune toner. Bakvingene hos mange arter, som blant annet kveldpåfugløye, har mønstre som kan virke avskrekkende på predatorer. Vingespennet varierer fra 5 til 20 cm. Tussmørkesvermerne har behåring i varierende grad, fra kort behåring hos oleandersvermeren til lengre behåring som hos humlesvermerne.

Antennene er relativt korte, og hannens antenner er tykkere enn hunnens. Hannen har i tillegg parvise rader av sensoriske hår på undersiden av antennene.

Sugesnabelen varierer i lengde mellom artene, fra ikke-eksisterende eller kraftig reduserte, og opptil cirka 32 cm lange. De har store fasettøyne, men mangler punktøyne og sanseorganet chaetosemata. Dødninghodesvermeren kan presse luft ut av sin korte sugesnabel og dermed produsere en pipelyd.

De 15 artene vi har i Norge kan skilles fra hverandre på mønster, form og farge.

Levevis

Tussmørkesvermere er solitære insekter, selv om de kan opptre i store antall. De fleste blir aktive i skumringen, men noen er også dagaktive. De er sterke flygere som svever stillestående over blomstene på jakt etter nektar, i motsetning til andre sommerfugler som sitter når de spiser. Enkelte arter er så gode flygere at de flyr hit fra Asia, Middelhavet og Nord-Afrika. De bidrar også med pollinering når de søker etter nektar.

Noen arter har så reduserte sugesnabler at de ikke spiser som voksne, men tar til seg den næringen de behøver som larver. Larvene er planteetere, og eggene blir ofte lagt rett på utvalgte blader slik at larvene kan starte matsøket når de klekker. De fleste voksne lever av nektar, men dødninghodesvermeren stjeler også honning fra bier. I tropene har man sett at de gode flyveegenskapene sammen med en lang sugesnabel, er med på å redusere risikoen for å bli fanget av predatorer som gjemmer seg blant blomstene.

Utbredelse

På verdensbasis er det registrert om lag 1400 arter tussmørkesvermere. I Norden er det 19, og i Norge 15, hvorav fem er arter som ikke tåler å overvintre (immigranter).

Av de overvintrende artene opptrer de fleste på Sørlandet og Østlandet, men i de senere år er det funnet flere på Vestlandet. Ospesvermeren er funnet helt nord til Helgeland.

Artene som ikke overvintrer, opptrer hovedsakelig i den sørlige delen av landet, men vindelsvermere og dødninghodesvermere er funnet over hele landet. Vindelsvermeren kan være fraværende ett år, og komme tilbake i større antall et annet år, men alle de besøkende tussmørkesvermerne er sjeldne.

Systematikk og arter i Norge

Familien Sphingidae består av tre underfamilier:

  • Sphinginae
  • Smerinthinae
  • Macroglossinae

Arter som overvintrer i Norge

Furusvermer, Hyloicus pinastri. Foto fra Hobro, Jylland, Danmark

Arter som er immigranter i Norge

Dødninghode (Acherontia atropos) er en art innenfor familien tussmørkesvermere som av og til er å finne i Norge.
Dødninghode
Av /Shutterstock.
  • vindelsvermer, Agrius convolvuli (underfamilie Sphinginae)
  • dødninghode, Acherontia atropos (underfamilie Sphinginae)
  • dagsvermer, Macroglossum stellatarum (underfamilie Macroglossinae)
  • hvitribbet vandresvermer, Hyles livornica (underfamilie Macroglossinae)
  • oleandersvermer, Daphnis nerii (underfamilie Macroglossinae)

Systematikk

Nivå

Norsk navn

Vitenskapelig navn

Rike

Dyreriket

Animalia

Rekke

Leddyr

Arthropoda

Klasse

Insekter

Insecta

Orden

Sommerfugler

Lepidoptera

Overfamilie

Spinnere

Bombycoidea

Familie

Tussmørkesvermere

Sphingidae

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

tussmørkesvermere
Sphingidae
Artsdatabanken-ID
46477
GBIF-ID
8868

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg