Inupiat trommeslagere, 2007
I USA og Canada er urfolkenes musikk ofte knyttet til seremonier, ritualer og sosiale samlinger. Trommeslagere fra inupiat-folket bruker store rammetrommer for å akkompagnere tradisjonell dans. Barrow, Alaska.
Av .
Trommeslagere i Montreal
Trommeslagere i Montreal på National Aboriginal Day (Den nasjonale urfolksdagen), 21. juni 2020.

De mange ulike amerikanske urfolkene har alle sin særegne historie og musikalske kultur. I mange urfolkssamfunn har musikk en sentral plass i seremonier, ritualer og offentlig liv. Det er vanlig å skille mellom musikktradisjonene i USA og Canada, og i Latin-Amerika.

USA og Canada

Ghost Dance drum, 1890
Tromme til bruk i åndedansen (Ghost Dance). Trommen viser den mytiske figuren Thunderer, hersker over himmelverdenen, som sender lyn og torden mot jorden. Laget av George Beaver fra pawnee-folket omkring 1890.

Til tross for store språklige og kulturelle ulikheter har musikken til urfolkene i USA og Canada en rekke felles trekk. Den tradisjonelle musikken er en kollektiv praksis som inngår i seremonier, ritualer og store sosiale samlinger som kalles powwow, ofte sammen med rituell dans. Blant de mest kjente ritualene er åndedansen (Ghost Dance) og soldansen (Sun Dance).

Sang og tromming er dominerende, og det brukes ulike former for rasler. Noen få urfolk bruker også fløyte. Sangen er ofte intens og med store dynamiske utsving. Stemmelyder uten ord (vokaliser) og etterligning av dyrelyder er vanlig. Det finnes flere former for trommer: håndholdte rammetrommer, skåltrommer og tofells-trommer. I en rekke tradisjoner spiller flere utøvere med én stikke hver på en stor tromme.

Helt fra koloniseringen og nybyggernes ekspansjon vestover ble urfolkenes kultur og musikk undertrykt og fortrengt gjennom USAs krigføring og forflytningspolitikk. Fra 1960-tallet og framveksten av politiske bevegelser som kjemper for urfolks rettigheter har det foregått en kulturell oppblomstring der urfolkene har gjenopplivet sin tradisjonelle kultur og musikk.

Enkelte visesangere og rockartister med urfolksbakgrunn som Buffy Sainte-Marie og Robbie Robertson har brukt elementer fra den tradisjonelle musikken.

«The Indianist Movement» var en bevegelse tidlig på 1900-tallet som besto av amerikanske komponister som søkte å integrere urfolkenes musikk i den klassiske musikken. En av de mest kjente var Charles Sanford Skilton (1868-1941) som skrev både pianomusikk, operaer og en orkestersuite basert på tradisjonelle motiver fra urfolkenes musikk.

Latin-Amerika

Aztekmusikere
Dansere og musikere med tromme, spalttromme og rasler foran et aztec-tempel i Mexico. Bildet er fra manuskriptet Duran-kodeksen og gjengir kroningen av Moctezuma II i 1502 eller 1503.
Av /Biblioteca Digital Hispánica.

Arkeologiske funn, ikonografisk materiale og beretninger fra misjonærene som fulgte de spanske erobrerne viser at musikk spilte en viktig rolle i de store prekolumbiske kulturene aztek, maya og inka. Musikk og dans ingikk i rituelle og religiøse prosesjoner. Det ble brukt horn av leirgods og tre, panfløyter og andre fløyter, trommer, rasler og bjeller.

I langt større grad enn i USA og Canada har de latinamerikanske urfolkenes musikk smeltet sammen med europeiske musikktradisjoner. En rekke hybride musikkformer har oppstått der fiolin, gitar og harpe brukes sammen med fløyter og rytmeinstrumenter fra urfolkenes kultur.

Andesmusikken, med blant annet panfløyter, quena og strengeinstrumentet charango, har røtter i aymara- og quechuafolkenes tradisjonelle danser og har også tatt opp i seg spanske musikktradisjoner som kom med koloniseringen av Sør-Amerika. Andesmusikken har hatt stor innflytelse på populærmusikken i Latin-Amerika og betydelig internasjonal suksess.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg