amerikanske urfolks musikk

Artikkelstart

På grunn av de historiske og stilistiske forskjellene er det vanlig å skille mellom tradisjonene i Nord-Amerika og Latin-Amerika når det gjelder indianernes musikk.

Nord-Amerika

Til tross for store språklige og kulturelle ulikheter fremviser de indianske folkene i Nord-Amerika en rekke felles musikalske trekk. Sang dominerer, eneste melodiinstrument er fløyte. Trommer og rasleinstrumenter brukes som akkompagnement. Stemmeklangen er svært intens, anspent og med store dynamiske utsving. Sang og dans blir oftest fremført i forbindelse med bestemte seremonier og ritualer, og mange av disse har vunnet økende tilslutning og oppmerksomhet i de senere årene.

Selv om enkelte ikke-indianske komponister har benyttet seg av indianske motiver, har indiansk musikk hatt minimal innvirkning på nordamerikansk musikk for øvrig. I de senere årene har enkelte visesangere og rockartister av indiansk avstamning tatt i bruk indianske elementer; nevnes kan Buffy Sainte-Marie og Robbie Robertson.

I Latin-Amerika viser arkeologiske funn og ikonografisk materiale at mange instrumenttyper, blant annet horn av leirgods og bambus, panfløyter og andre fløyter, trommer, rasler og bjeller, har vært i bruk før europeerne kom. Senere er elementer fra den indianske musikken smeltet sammen med former av iberisk opprinnelse. Fiolin, gitar og harpe benyttes sammen med indianske fløyter og rytmeinstrumenter.

Instrumentalensembler spiller en viktig rolle i musikklivet. Helt siden kolonitiden har indianerne deltatt aktivt i det offentlige musikklivet som utøvere og komponister. I de seneste tiårene har særlig musikk fra Andes-området, med blant annet panfløyter og strengeinstrumentet charango, hatt betydelig internasjonal suksess.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg