amerikanske urfolks musikk

Artikkelstart

På grunn av de historiske og stilistiske forskjellene er det vanlig å skille mellom tradisjonene i Nord-Amerika og Latin-Amerika når det gjelder urfolkenes musikk.

Nord-Amerika

Til tross for store språklige og kulturelle ulikheter fremviser musikken til urfolkene i Nord-Amerika en rekke felles trekk. Sang dominerer og eneste melodiinstrument er fløyte. Trommer og rasleinstrumenter brukes som akkompagnement. Stemmeklangen er ofte intens og med store dynamiske utsving. Sang og dans blir fremført i forbindelse med bestemte seremonier og ritualer, og mange av disse har vunnet økende tilslutning og oppmerksomhet i de senere årene.

Enkelte visesangere og rockartister med urfolkbakgrunn som Buffy Sainte-Marie og Robbie Robertson har brukt elementer fra den tradisjonelle musikken. Noen få komponister innen nordamerikansk kunstmusikk har benyttet seg av motiver fra urfolksmusikken.

Latin-Amerika

I Latin-Amerika viser arkeologiske funn og ikonografisk materiale bruk av mange instrumenttyper, blant annet horn av leirgods og bambus, panfløyter og andre fløyter, trommer, rasler og bjeller.

Senere er elementer fra urfolkenes musikk smeltet sammen med former av iberisk opprinnelse. En rekke hybride musikkformer har oppstått der fiolin, gitar og harpe benyttes sammen med fløyter og rytmeinstrumenter som stammer fra urfolkenes kultur. Særlig har musikk fra Andes-området, med blant annet panfløyter og strengeinstrumentet charango, hatt betydelig internasjonal suksess.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg