Severn

Severn renner under Ironbridge, en bro ved Coalbrookdale i Shropshire. Broen var verdens første større bro konstruert helt i støpejern og stod verdig i 1779. Ironbridge Gorge er betegnelsen på en omkring fem kilometer lang strekning langs Severn, og står på UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarv som et eksempel på tidlig industrialisering.
Severn ved Ironbridge
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Severn er Storbritannias lengste elv, 354 kilometer lang med cirka 11 300 kvadratkilometer nedbørsfelt og et samlet fall på 610 meter. Den har også størst vannføring av elvene i England og Wales.

Faktaboks

Uttale
sˈevən
Også kjent som

Walisisk: Hafren

Elven har sitt utspring i Cambrian Mountains i Wales, renner i en stor bue østenom fjellandet, og er farbar fra Welshpool. Elven renner forbi byene Shrewsbury og Worcester, men mest kjent er Ironbridge med verdens første jernbro, Ironbridge Gorge som ble satt på UNESCOs verdensarvliste i 1986. Severn munner ut i Bristolkanalen i et om lag 80 kilometer langt og 20 kilometer bredt estuar, Mouth of the Severn.

Ved New Passage, i Severns nedre løp, går den 7 kilometer lange Severn-tunnelen, Englands lengste jernbanetunnel, under elven. Tunnelen ble bygd i årene 1873–1885. De to Severnbroene som forbinder Wales og England ble anlagt i 1966 og 1996. Severn har kanalforbindelse med elvene Themsen, Trent, Humber og Mers.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg