Swansea (by i Wales)

Artikkelstart

Swansea er en by i Storbritannia, Wales, i Swansea kommune ved munningen av elven Tawe i Swansea Bay, Bristolkanalen. Byen hadde 179 485 innbyggere ved folketellingen i 2011. Swansea er den nest største byen i Wales etter Cardiff og er administrasjonssenter i Swansea kommune.

Faktaboks

Uttale
swˈånzi
Etymologi
av nordisk Sveinsey
Også kjent som
walisisk Abertawe

Swansea har utviklet seg fra et senter for metall- og gruvedrift på 1700-tallet, men i løpet av etterkrigsårene forsvant de tradisjonelle næringene. I dag utgjør servicesektorene med høye andeler innen offentlig administrasjon, utdanning og helse og bank, finans-, forsikring- og tjenestesektoren.

Strendene rundt Swansea Bay trekker til seg turister og er populære blant surfere. National Waterfront Museum er en del av Wales nasjonalmuseum og tar for seg Wales' historie og den industrielle revolusjon, mens Swansea Museum, som er det eldste museet i Wales, viser nasjonal og internasjonal kunst og arkeologiske skatter.

Historie

Byen oppstod omkring en normannisk borg fra 1000-tallet og vokste kraftig fra midten av 1800-tallet. Fram til begynnelsen av 1700-tallet hadde Swansea vært en liten by og kullhavn, men vokste deretter som industrisenter. Industriens fremgang var så stor at Swanseas Metal Exchange var sentrum for verdenshandelen med kobber på midten av 1800-tallet. Kobberindustriens påfølgende kollaps skyldtes hovedsakelig utenlandsk konkurranse. Swanseas kulleksport nådde et høydepunkt like før første verdenskrig, og hadde praktisk talt opphørt på 1980-tallet. Sentrum av Swansea ble nærmest totalskadet av tyskernes bombing i 1942 under andre verdenskrig. Et oljeraffineri i Llandarcy på østkanten av Swansea mottar olje fra Milford Haven og forsyner et petrokjemisk anlegg i Baglan, nær Neath. Swansea er i dag det største shopping- og servicesenteret i det sørvestlige Wales.

Poeten Dylan Thomas (1914–1953) ble født i Swansea.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg