Wales - konstitusjonelle forhold

Wales (walisisk: Cymru) er en del av Det forente kongeriket Storbritannia og Nord-Irland (United Kingdom) og regnes formelt og konstitusjonelt ikke som eget land. Siden 1957 har en egen minister i London ansvaret for saker som gjelder Wales; etter forfatningsendringene i slutten av 1990-årene har denne ministeren fått reduserte arbeidsoppgaver. I en folkeavstemning i 1997 ble det knapt flertall for å innføre en egen walisisk forsamling fra år 2000. Den har 60 medlemmer, derav 40 valgt i dagens enpersonskretser; resten fordeles etter forholdsvalgprinsippet. Forsamlingen velger sin egen regjering med en egen førsteminister. Regjeringen og forsamlingen har ansvaret for blant annet undervisning, helsevesen og samferdsel.

Wales ble forent med England i 1536 og har blitt nærmere knyttet til England enn tilfellet er med Skottland og Nord-Irland. I kulturelle sammenhenger har Wales bevart flere særtrekk og opptrer som eget land blant annet innen enkelte idretter. Nasjonalismen er imidlertid svakere enn for eksempel i Skottland, og det er betegnende at den walisiske forsamling fikk navnet National Assembly for Wales (walisisk: Cynulliad Cenedlaethol Cymru), mens skottene fikk sitt parlament. Den walisiske forsamlingen holder til i Cardiff og velges for fire år; ved valgene 2003 fikk Labour 30 mandater, nasjonalistene (Plaid Cymru) 12, de konservative 11 og liberaldemokratene 6.

Wales sender 40 representanter til parlamentet i London. Ved parlamentsvalget i 2005 gikk tre av mandatene til nasjonalistpartiet Plaid Cymru, som fikk 12,6 % av stemmene i Wales. Ved forsamlingsvalget i 2003 fikk Plaid Cymru 22 % av stemmene.

Administrativt

Administrativt er landet delt inn i 22 kommunale enheter (Unitary Authorities); tidligere var landet inndelt i åtte grevskaper. Alle lokale enheter har en viss grad av lokalt selvstyre. Se for øvrig hovedartikkel under Storbritannia og Nord-Irland.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg