Newport. Av . CC BY SA 3.0

Newport (Wales)

Sentrum i Newport by.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0
Newport Castle fra 1300–1400-tallet ligger ved elven Usk.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Newport er en by og kommune Wales, i grevskapet Monmouthshire, ved elvens Usks utløp i Severn og Bristolkanalen, 17 kilometer nordøst for Cardiff. Byen hadde 137 011 innbyggere ved folketellingen i 2011, kommunen hadde 145 736 innbyggere og et areal på 190 kvadratkilometer. Newport er den tredje største byen i Wales, etter Cardiff og Swansea.

Faktaboks

Uttale
njˈu:på:t
Også kjent som

walisisk: Casnewydd

Økonomi og næringsliv

Newports økonomi har tradisjonelt hatt mange bein å stå på. Havnen har store dokkanlegg og er en viktig eksport- og importhavn der biler, te og tømmer er viktige varer. Kommunen har stålverk, kjemisk industri, papirindustri, aluminiums- og konfeksjonsindustri kombinert med god infrastruktur innen samferdsel. Øst og vest for byen står landbruket sterkt.

Historie

I Newport finnes en borgruin fra 1100-tallet, rester etter et slott som normannerne anla etter at de ankom i 1090 evt. Newport fikk bystatus fra 1623.

I 2002 ble det avdekket et stort handelsfartøy på vestbredden av Usk. Skipet er datert å være fra mellom 1445 og 1469, og er det eneste av sitt slag i verden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg