Jade av Manfred Winslow. CC BY SA 3.0

Jade, sjelden og vakker, svakt gjennomskinnelig og oftest grønn bergart.

Jade består i hovedsak enten av nefritt, et amfibolmineral, eller av jadeitt, en pyroksen. Både nefritt og jadeitt opptrer i meget fine tråder eller fibrer, som filtrer seg inn i hverandre og gir bergarten en homogen tekstur med stor hardhet og seighet.

På grunn av sine egenskaper har jade vært et ettertraktet materiale brukt til fremstilling av våpen, redskap og prydgjenstander helt fra tidlig steinalder. Så vel de første pælehusboere i Europa, som pre-mayafolkene i Mexico, indianerne i det nordvestlige Amerika og de innfødte på New Zealand hadde funnet frem til jade som det beste våpenmateriale.

Jade er en meget sjelden bergart. Først i moderne tid er forekomster blitt gjenoppdaget i Europa. Ellers er jade bl.a. kjent fra Myanmar, India, Japan og Guatemala (jadeitt), fra Sibir og Brasil, fra Alaska, California, Wyoming i USA, Turkestan i Kina og fra British Columbia i Canada (nefritt). Særlig i Kina har jade vært brukt til amuletter, statuer, smykker og andre prydgjenstander, ofte av høy kunstnerisk verdi. Også fra Mexico og Mellom-Amerika er det kommet vakre jadestykker i stort antall. En rekke andre bergarter og mineraler (f.eks. grønn granat, vesuvian, serpentin) har vært brukt som erstatning for jade, og er av og til utgitt for å være ekte. Også rene imitasjoner laget av krystallglass er kjent.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.