jade

Jade av . CC BY SA 3.0

Jade, sjelden og vakker, svakt gjennomskinnelig og oftest grønn bergart.

Faktaboks

Uttale
ʒad el. jˈade
Etymologi
av spansk, egentlig ‘stein mot nyrelidelse’

Sammensetning og egenskaper

Jade består i hovedsak enten av nefritt, et amfibolmineral, eller av jadeitt, en pyroksen. Både nefritt og jadeitt opptrer i meget fine tråder eller fibrer, som filtrer seg inn i hverandre og gir bergarten en homogen tekstur med stor hardhet og seighet.

Anvendelse og forekomst

På grunn av sine egenskaper har jade vært et ettertraktet materiale brukt til fremstilling av våpen, redskap og prydgjenstander helt fra tidlig steinalder. Så vel de første pælehusboere i Europa, som pre-mayafolkene i Mexico, indianerne i det nordvestlige Amerika og de innfødte på New Zealand hadde funnet frem til jade som det beste våpenmateriale.

Jade er en meget sjelden bergart. Først i moderne tid er forekomster blitt gjenoppdaget i Europa. Ellers er jade bl.a. kjent fra Myanmar, India, Japan og Guatemala (jadeitt), fra Sibir og Brasil, fra Alaska, California, Wyoming i USA, Turkestan i Kina og fra British Columbia i Canada (nefritt). Særlig i Kina har jade vært brukt til amuletter, statuer, smykker og andre prydgjenstander, ofte av høy kunstnerisk verdi. Også fra Mexico og Mellom-Amerika er det kommet vakre jadestykker i stort antall. En rekke andre bergarter og mineraler (f.eks. grønn granat, vesuvian, serpentin) har vært brukt som erstatning for jade, og er av og til utgitt for å være ekte. Også rene imitasjoner laget av krystallglass er kjent.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg