Faktaboks

Administrasjonssenter
Spydeberg
Fylke
Østfold
Innbyggertall
6 042 (2019)
Landareal
133 km²
Høyeste fjell
Spydeberg varde (258 moh.)
Innbyggernavn
speberging
Kommunenummer
0123 (fram til 2020)

Kommunevåpen

Kart
Av /Store norske leksikon ※.

Plassering i Østfold fylke.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Spydeberg. Spydeberg kirke stod ferdig i 1844, etter at et lynnedslag i 1841 ødela den opprinnelige steinkirken fra 1200-tallet.

.
Lisens: fri

Spydeberg var en kommune i Østfold fylke. Den ble slått sammen med Askim, Eidsberg, Hobøl og Trøgstad til Indre Østfold kommune i 2020. Sammenslåingen var en del av en landsomfattende kommunereform.

Spydeberg ligger på vestsiden av Glomma mellom Øyeren og Vrangfoss nedenfor Vamma. Den tidligere kommunen grenset til Enebakk i nord, Hobøl i vest, Våler i sørvest, Skiptvet i sørøst, Askim i øst og til Trøgstad i Øyeren i nordøst.

Kommunen hadde uendrede grenser fra 1837, da den ble opprettet i forbindelse med innføring av det kommunale selvstyret, og frem til kommunesammenslåingen i 2020.

Natur

Berggrunnen består av grunnfjellsgneis, som særlig i de sentrale strøk av kommunen er dekket av betydelige marine avsetninger, mest leire. Avsetningene har vært flat havbunn, men er i atskillig utstrekning senere blitt furet av bekker og utglidninger. Likevel har Spydeberg betydelige områder med dyrket jord.

Mot Glomma ender løsavsetningene mange steder i bratte kanter, ca. 50 meter høye. Elven har her skåret seg gjennom løsmassene og ned til berggrunnen og danner på den måten flere fosser der den passerer bergterskler i grunnfjellet. Fallet nedenfor Øyeren på rundt 75 meter er gjennom oppdemming samlet på tre steder, i Solbergfoss, Kykkelsrud og Vamma; kraftverkene ligger alle de tre stedene på østsiden av elva.

I nord og sørvest er det høyereliggende skogsområder som ikke har vært dekket av havet etter siste istid. Her går åsene opptil 258 meter over havet (Spydeberg varde på grensen til Hobøl i sørvest).

Befolkning og bosetning

Befolkningen i tidligere Spydeberg kommune var klart konsentrert til de sentrale strøk av kommunen, særlig i og rundt tettstedet Spydeberg, som ligger ved E18 og Spydeberg stasjon på Østfoldbanens østre linje. Dette var den tidligere kommunens administrasjonssenter med 6273 innbyggere (2020). Av den tidligere kommunens befolkning bodde ved kommunesammenslåingen 73 prosent i tettsteder, mot 86 prosent i Østfold som helhet.

Spydebergs folketall var relativt stabilt frem til siste del av 1960-tallet. Siden viste det klar vekst, og kommunen doblet sitt folketall mellom 1960 og 2016. I tiårsperioden 2009–2019 økte folkemengden i Spydeberg med gjennomsnittlig 1,6 prosent årlig, mot 1,0 prosent i Østfold som helhet.

Næringsliv

I 2019 var rundt en tredjedel av arbeidsplassene i Spydeberg innenfor offentlig og privat tjenesteyting. Av Spydebergs arbeidsplasser var dette året åtte prosent i industri, 30 prosent inkludert bygge- og anleggsvirksomhet og kraft- og vannforsyning/renovasjon. Tilsvarende andeler for Østfold som helhet var samme år henholdsvis 11 og 22 prosent.

Industrien i Spydeberg er variert, og bedriftene er gjennomgående små. I 2019 hadde verkstedindustri, næringsmiddelindustri og gummi-, plast- og mineralsk industri (blant annet sementvare- og glassindustri) henholdsvis 39, 30 og 22 prosent av industriens sysselsatte.

Rundt tre prosent av Spydebergs arbeidsplasser var i 2019 innenfor jord- og skogbruk. Samme år var omkring 76 prosent av de samlede jordbruksarealet åker og hage og 70 prosent benyttet til korn og oljevekster. Husdyrholdet er relativt beskjedent, viktigst er storfeholdet. Den overveiende del av skogen tilhører gårdbrukerne i bygda, og avvirkningen til salg i 2019 var på 36 500 kubikkmeter, 4,9 prosent av avvirkningen i Østfold dette året.

Av andre næringer har Spydeberg flest arbeidsplasser i næringen varehandel/overnattings- og serveringsvirksomhet; denne har 14 prosent av arbeidsplassene i kommunen (2019).

Vedrørende kraftproduksjonen i Glomma gjennom Spydeberg, se Glomma og Askim.

Veksten i folketallet har gitt en betydelig økning i utpendlingen fra kommunen. Av de bosatte yrkestakerne i Spydeberg hadde således 70 prosent arbeid utenfor kommunen i 2019, hvorav 20 prosent i Oslo, 22 prosent i Follo-kommunene samlet (særlig i Ski), og 18 prosent samlet i de andre kommunene i indre (nordre) Østfold (særlig i Askim).

Samferdsel

I administrasjonssenteret Spydeberg krysser E18 (Oslo–Askim–Ørje) og fylkesvei 122 (Spydeberg–Skiptvet) hverandre. Vestover fra tettstedet, mellom E18 og jernbanen, fører fylkesvei 206 til Knapstad, og nordover går fylkesvei 202 til Enebakk.

I nordre del av tettstedet ligger Spydeberg stasjon på Østfoldbanens østre linje med hyppige forbindelser på strekningen (Rakkestad-)Mysen–Oslo S–Skøyen. Gjennom tettstedet går ellers ekspressbussforbindelse på E18 mellom Oslo og Stockholm.

Historikk og kultur

Spydeberg har bygdemuseum nord for tettstedet. Det finnes rester av befestninger langs GlommaGlommalinjen» fra begynnelsen av 1900-tallet). Rett sør for nåværende Fossum bro over Glomma er restaurert en eldre bro fra 1856; denne ble ødelagt i krigshandlingene i april 1940. Det gamle fergestedet over Glomma på Kongeveien gikk over Onstadsund, to kilometer lenger oppe. Spydeberg kirke er en rektangulær steinkirke bygd i 1844.

Administrativ inndeling og offentlige institusjoner

Spydeberg hørte til Øst politidistrikt, Heggen og Frøland tingrett og Borgarting lagsmannrett. Spydeberg kommune svarte til de tre soknene Heli, Hovin og Spydeberg i Vestre Borgesyssel prosti (Borg bispedømme) i Den norske kirke.

Kommunen var med i regionrådet Indre Østfold regionråd sammen med Aremark, Askim, Eidsberg, Hobøl, Marker, Rømskog, Skiptvetog Trøgstad.

Mot slutten av 1800-tallet hørte Spydeberg til Rakkestad fogderi i Smaalenenes amt.

Delområder og grunnkretser i Spydeberg

For statistiske formål var Spydeberg kommune (per 2016) inndelt i ett delområde med til sammen 17 grunnkretser: Vassbygda, Stegen, Kåtorp, Vien, Hylli, Løvestad, Lund, Grini, Husa, Sølvberg, Glende, Løken, Tunby, Dæhli, Mørk, Heli/Trollerud og Myrer.

Navn og kommunevåpen

Navnet er opprinnelig navn på prestegården, norrønt Spjótaberg, førsteleddet er Spjót, 'spyd', og har sammenheng med at gården ligger på en høyde med flere fremskytende spisser som kan ligne spydblad.

Lokalt uttales kommunens navn speb'bær og en innbygger benevnes spe'berging eller spe'bærring.

Kommunevåpenet (godkjent i 1978) hadde tre sølv spydodder skrått oppad mot en rød bakgrunn; symboliserer jordbruk.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Skulberg, Per Kristian, red.: Folk og hjem – på gamle og nye tomter : bosettingen i Spydeberg, 2003-, b., isbn 82-996630-0-8
  • Skulberg, Torleif: Spydeberg bygdebok, 1949-82, 2 b.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg