Øyeren er en innsjø i Akershus og Østfold. Innsjøen er regulert og ligger mellom 100,25 og 102,65 meter over havet. Største dybde er 71 meter. Den er blant Norges største innsjøer med et areal på 73,27 km².

Øyeren er dannet av Glomma. Glommas delta i nordøst er Nordens største innsjødelta. I nord faller Nitelva og Leira i Svellet, Øyerens grunne nordlige del, som er delt fra resten av sjøen av øyene i Glommas delta.

Berggrunnen i området består av gneis som tilhører Det sørøstnorske grunnfjellsområde. Lokalt finnes diabasganger og iddefjordsgranitt.

Øyeren er Norges mest artsrike innsjø med mer enn 25 fiskearter. Nordre del av Øyeren er fredet som naturreservat; 62 km2. Betydelig våtmarksområde for fugl med mer enn 250 fuglearter.

Fra vikingtid foregikk meget betydelig tømmerfløting i Øyeren, som ble nedlagt i 1985. Sagbruk var i drift fra 1530 til begynnelsen av 1900-tallet. Rutebåt gikk i rute i perioden 1885-1927. Det er trangt elveløp ut av sjøen. Flate, lave områder rundt nordenden av Øyeren har flere ganger medført store oversvømmelser under flom i Glomma, senest i 1995. Avløpstunnel er derfor sprengt forbi Solbergfoss, som er det øverste kraftverket nedenfor Øyeren.

Fetsund Lensemuseum i det tidligere sorteringsanlegget for tømmerfløtingen i Glomma er Akershus' best besøkte museum.

Navnet kommer av norrønt Øyir, avledet av øy; sikter til de store sandøyene i Glommas delta i nordøst.

  • Øystein Søbye og Sverre Solberg: Øyeren og elvene. 2012.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.