Faktaboks

Øyeren
Etymologi
norrønt Øyir, avledet av øy
Brygge ved Øyeren.

Brygge ved Øyeren.

Av .
Lisens: CC BY 2.0
Nitelva og Øyeren
Nitelva renner ut i Øyeren ved Lillestrøm.

Øyeren er en innsjø i Akershus og Østfold fylke. Innsjøen er regulert og ligger mellom 100,25 og 102,65 meter over havet. Største dybde er 71 meter. Den er blant Norges største innsjøer med et areal på 73,27 kvadratkilometer.

Natur

Øyeren er dannet av Glomma. Glommas delta i nordøst er Nordens største innsjødelta. I nord faller Nitelva og Leira i Svellet, Øyerens grunne nordlige del som er delt fra resten av sjøen av øyene i Glommas delta. Innsjødeltaet inngår i Nordre Øyeren naturreservat som har et unikt plante- og dyreliv, betydelige fiskeforekomster og mer enn 250 fuglearter.

Berggrunnen i området består av gneis som tilhører Det sørøstnorske grunnfjellsområde. Lokalt finnes diabasganger og iddefjordsgranitt.

Øyeren er Norges mest artsrike innsjø med mer enn 25 fiskearter. Nordre del av Øyeren er fredet som naturreservat, med et areal på 62 kvadratkilometer. Innsjøen er også et betydelig våtmarksområde for fugl, med mer enn 250 fuglearter.

Historikk og kultur

Fra vikingtiden foregikk betydelig tømmerfløting i Øyeren, fram til 1985. Et sagbruk var i drift fra 1530 til begynnelsen av 1900-tallet. Rutebåt gikk i rute i perioden 1885–1927. Det er trangt elveløp ut av sjøen. Flate, lave områder rundt nordenden av Øyeren har flere ganger medført store oversvømmelser under flom i Glomma, senest i 1995. En avløpstunnel er derfor sprengt forbi Solbergfoss, som er det øverste kraftverket nedenfor Øyeren.

Fetsund Lensemuseum i det tidligere sorteringsanlegget for tømmerfløtingen i Glomma er et godt besøkt museum.

Navn

Navnet kommer av norrønt Øyir, avledet av øy; sikter til de store sandøyene i Glommas delta i nordøst.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Søbye, Øystein og Sverre Solberg (2012). Øyeren og elvene.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg