Spydeberg

Spydeberg. Spydeberg kirke stod ferdig i 1844, etter at et lynnedslag i 1841 ødela den opprinnelige steinkirken fra 1200-tallet.

.
Lisens: fri

Spydeberg er et tettsted i Indre Østfold kommune i Viken. Tettstedet ligger ved Spydeberg jernbanestasjon fra 1882 på Østfoldbanens østre linje, strekker seg vestover og omfatter også tettbebyggelsen rundt Knapstad stasjon på grensen til tidligere Hobøl kommune.

Faktaboks

Innbyggertall
6098 (2019)

Inntil 2019 var Spydeberg administrasjonssenter i daværende Spydeberg kommune i Østfold.

Natur

Berggrunnen består av grunnfjellsgneis, som særlig i de sentrale strøk av kommunen er dekket av betydelige marine avsetninger, mest leire. Avsetningene har vært flat havbunn, men er i atskillig utstrekning senere blitt furet av bekker og utglidninger. Likevel har Spydeberg betydelige områder med dyrket jord.

Mot Glomma ender løsavsetningene mange steder i bratte kanter, ca. 50 meter høye. Elven har her skåret seg gjennom løsmassene og ned til berggrunnen og danner på den måten flere fosser der den passerer bergterskler i grunnfjellet. Fallet nedenfor Øyeren på rundt 75 meter er gjennom oppdemming samlet på tre steder, i Solbergfoss, Kykkelsrud og Vamma; kraftverkene ligger alle de tre stedene på østsiden av elven.

I nord og sørvest er det høyereliggende skogsområder som ikke har vært dekket av havet etter siste istid. Her går åsene opptil 258 meter over havet (Spydeberg varde på grensen til Hobøl i sørvest).

Samferdsel

I administrasjonssenteret Spydeberg krysser E18 (Oslo–Askim–Ørje) og fylkesvei 122 (Spydeberg–Skiptvet) hverandre. Vestover fra tettstedet, mellom E18 og jernbanen, fører fylkesvei 206 til Knapstad, og nordover går fylkesvei 202 til Enebakk.

I nordre del av tettstedet ligger Spydeberg stasjon på Østfoldbanens østre linje med hyppige forbindelser på strekningen (Rakkestad-)Mysen-Oslo S-Skøyen. Gjennom tettstedet går ellers ekspressbussforbindelse på E18 mellom Oslo og Stockholm.

Historikk og kultur

Spydeberg har bygdemuseum nord for tettstedet. Det finnes rester av befestninger langs GlommaGlommalinjen» fra begynnelsen av 1900-tallet). Rett sør for nåværende Fossum bro over Glomma er restaurert en eldre bro fra 1856; denne ble ødelagt i krigshandlingene i april 1940. Det gamle fergestedet over Glomma på Kongeveien gikk over Onstadsund, 2 kilometer lenger oppe. Spydeberg kirke er en rektangulær steinkirke bygd i 1844.

Navnet kommer av norrønt Spjótaberg, første ledd er spyd og må ha sammenheng med de fremskytende spissene på høyden med prestegården. Lokalt uttales kommunens navn speb'bær og en innbygger benevnes spe'berging eller spe'bærring.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Skulberg, Per Kristian, red.: Folk og hjem – på gamle og nye tomter : bosettingen i Spydeberg, 2003-, b., isbn 82-996630-0-8, Finn boken
  • Skulberg, Torleif: Spydeberg bygdebok, 1949-82, 2 b., Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg