Faktaboks

Vamma
Vammafossen

Vamma er en foss i Glomma på grensen mellom Skiptvet og Indre Østfold kommuner i Østfold fylke.

Fossen er utbygd i Vamma kraftverk og Vamma 12 kraftverk med en samlet maksimal ytelse per 2023 på 344 megawatt (MW) og en midlere årsproduksjon på 1565 gigawattimer (GWh). Vamma kraftverk ble bygget i 1915 og er senere utvidet flere ganger, senest med Vamma 12 kraftverk i 2019.

Ovenfor fossen og kraftdammen er Glomma demt opp til Vammasjøen. Nedenfor fossen ligger Valdisholm med borgruinen og det gamle fergestedet Grønsund. Glomma har et helt minimalt fall fra nedstrøms Vamma og helt ned til oppstrøms Sarpefossen.

Industrigründeren Sam Eyde startet i 1907 byggingen av en kraftstasjon ved Vamma med sikte på produksjon av elektrisitet til en planlagt kunstgjødselfabrikk. I den forbindelse anla han en fire kilometer lang normalsporet jernbanestrekning for transport av tungt gods; den ble åpnet 1910. I 1912 skrinla han imidlertid planene om kunstgjødselfabrikk og solgte det halvferdige anlegget til Hafslund som flyttet kraftstasjonen og forlenget jernbanestrekningen til 5,3 kilometer. Banen ble nedlagt 1961, og senere er deler av den omgjort til turvei.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg