Språk i Moldova

Artikkelstart

Offisielt språk i Moldova er moldovsk, som er morsmål for flertallet av befolkningen. Det er en variant av rumensk. Forskjellene mellom moldovsk og standard rumensk er ubetydelige og ligger i uttalen og fremfor alt i ordforrådet, hvor moldovsk er påvirket av russisk. Språklige minoriteter er russisk, bulgarsk, ukrainsk og det tyrkiske språket gagausisk. Russisk har fått en spesiell status som interetnisk kommunikasjonsspråk. Så å si hele befolkningen er tospråklig.

Både under tsarveldet og i tiden som sovjetrepublikk (1940–1991) ble moldovsk betraktet som et hinder for å kunne kontrollere folket. Under tsarene ble rumenskspråklig undervisning og presse forbudt som ledd i tvungen russifisering. Josef Stalin påla i 1940 bruk av det kyrilliske alfabetet for å få språket til å ligne mer på russisk, og sovjetiske lingvister insisterte på at det var forskjellig fra rumensk og, i hvert fall delvis, av slavisk opprinnelse.

Den nye moldovske grunnloven av 1994 fastslår at landets offisielle språk skal hete moldovsk og skrives med det latinske alfabetet. Senere demonstrasjoner og streiker for å få omgjort navnet til rumensk har ikke ført frem.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Jardar Seim

Kjære Arne Halvorsen!En kommentar til siste setning i artikkelen: Den 5. desember 2013 avgjorde forfatningsdomstolen at uavhengighetserklæringen (1991) skal regnes som et konstitusjonelt dokument på linje med grunnloven (1994). Domstolen viser bl.a. til at uavhengighetserklæringen er nevnt i innledningen (preambelen) til grunnloven. Domstolen viser også til Vitenskapsakademiet i Moldova, som har uttalt at formuleringen i grunnloven om "moldovsk språk med latinsk alfabet" innholdsmessig betyr rumensk. Hvis det er tekstlige divergenser mellom de to konstitusjonelle dokumentene,vurderer domstolen det slik at uavhengighetserklæringen har forrang i forhold grunnloven. Landets offisielle språk er derfor rumensk.- Hvordan du vil inkorporere denne siste utviklingen i din artikkel, overlater jeg til deg å bestemme.

svarte Georg Kjøll

Hei Jardar. Denne artikkelen ligger i ditt fagområde, så det er opp til deg å rette opp i den, selv om den har en annen forfatter. Du velger selv hvor mye av den opprinnelige artikkelen du vil beholde og hvor mye du vil skrive på nytt, og utifra det kan du endre forfatterkrediteringen. Dette er framgangsmåten: http://snl.no/%C3%85_bytte_ut_en_forfatterAlt godt fra Georg

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg