Synonym er et ord som har samme betydning, eller nesten samme betydning, som et annet ord, men ulik form. For eksempel er hund og bikkje synonymer, og det samme kan sies om ordene vakker, pen og fin. Flere eksempler er forstå, fatte og begripe, eller fort, raskt og hurtig. Hvis man slår opp i synonymordbøker, kan man ofte finne mange ord som regnes som synonymer, men de vil ikke alltid passe som erstatninger i den aktuelle sammenhengen.

Faktaboks

Uttale
synon'ym
Etymologi
av gresk ‘samme, lik’ (syn) og ‘navn’ (onym)

Forskjeller mellom synonymer

Synonymer har sjelden helt identisk betydning. Det kan for eksempel være knyttet ulike assosiasjoner til dem, og betydningsforskjellen kan avhenge av kontekst, kollokasjoner, dialekt og sosiolekt.

For eksempel kan våre assosiasjoner eller konnotasjoner få oss til å tenke negativt om en 'tispe', selv om det er en referanse til en hund av hunnkjønn, mens konteksten gjør at ordet betyr noe helt annet hvis man bruker det om en kvinnelig kollega. Kollokasjoner gjør at vi helst sier 'god jul!' og ikke 'bra jul!', mens enkelte dialekter kan ha synonymer som ikke finnes i andre dialekter, slik som glunt for 'gutt' i enkelte nordnorske dialekter. Eufemismer kan også være synonymer, slik at ordet kreativ kan være et synonym til løgnaktig i uttrykket kreativ bokføring.

Ord som betyr det motsatte av hverandre, kalles antonymer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg