Bjørnøy fyr

Bjørnøy fyr ved Landegode
Bjørnøy fyr

Artikkelstart

Bjørnøy fyr er en fyrstasjon øst for Landegode i Bodø kommune, Nordland. Den ble opprettet som ledfyr i 1890, og ble nedlagt og avbemannet i 1972.

  • Tårnets høyde: 9 meter. Lykt: 7,6 meter.
  • Lyshøyde over høyvann: 45,7 meter. Lykt 41,3 meter
  • Lysvidde, ny lykt: 12,9 nautiske mil
  • Lyskarakter: Oc WRG 6s

Navnet

Fyrstasjonen har navn etter øya den står på. Det forklares med manns- eller dyrenavnet Bjørn.

Historikk

Fyret var det fjerde fyret som ble bygget utenfor Bodø, og det ble anlagt for å markere den indre leden mot Vestfjorden. Fyrvokterboligen ble bygget for en fyrvokter med familie. Fyrlyset som ble satt opp i lyktehuset på den ene gavlveggen var av 4. orden.

Bortsett fra at fyrlykta fikk nye sektorer i 1908, skjedde det lite med Bjørnøy fyr før 1925. Da slo lynet ned i fyrvokterboligen og antente en brann som gjorde stor skade. Fyrvesenet ønsket da å erstatte Bjørnøy fyr med en lykt, men representanter for de sjøfarende protesterte så hardt at det endte med at fyret ble bygget opp igjen og modernisert.

I 1936 fikk fyrvokterfamilien selskap av en reserveassistent og det ble satt opp et nytt bolighus. I 1962 ble Bjørnøy fyrstasjon elektrifisert med strøm fra land og samtidig ble det gjort om til tørnstasjon. Da fyrfolkene flyttet fra stedet i 1972 lyset i lyktehuset erstattet av en fyrlykt på søyle.

Fra 2006 til 2020 var Bjørnøy fyr drevet av Bodø kommune som statlig sikret friluftslivsområde. Etter kommunens ønske ble det da tilbakeført til Miljødirektoratet på grunn av manglende interesse for fyret som besøksfyr.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bjørkhaug og Poulsson (1986). Norges fyr, bind 2. Grøndahl & Søn forlag AS
  • Lauritzen, Per Roger (2019). Norske fyrstasjoner. Kystverkmusea.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg