Nordamerikanske urfolk fra California er en betegnelse på Californias urfolk. Denne regionen har vært regnet som et eget kulturområde i den nordamerikanske urbefolkningen.

Faktaboks

Også kjent som

vestkystfolk

Tradisjonelt levesett

Basket makers (kurvmakere) har vært en annen fellesbetegnelse på folkene i dette området. Fordi deres opprinnelige tilpasning i hovedsak var basert på sanking, var de eksperter på all slags fletting og kurvmakerarbeid, et håndverk som særlig pomoene utviklet til et høyt nivå. At kurvmakeriet skulle få slik betydning akkurat i California, har sammenheng med to forhold: tilgjengelighet av egnet flettemateriale, og en livsform basert på sanking av nøtter, frø, røtter og frukter som best lar seg frakte i kurver og bærenett.

Tilgangen på spiselige planter var stor i disse strøkene; forekomstene av for eksempel eikenøtter var så rike at små grupper eller stammer kunne bo relativt permanent i avgrensede territorier. Eikenøttene ble malt til mel og bakt til flatbrød. De folkene som bodde ved kysten, drev også fiske, skjellsanking og fangst på sjøpattedyr. Det fantes ressurser nok til at man kunne overleve forholdsvis komfortabelt med en jeger- og sankerøkonomi. Det kan ha vært hovedgrunnen til at jordbruk, slik det ble praktisert av mange nabofolk i Arizona og Mexico, aldri fant fotfeste blant Californias urbefolkning.

Grupper

Over 100 navngitte etniske grupper holdt til i dette området, og det er blitt anslått at befolkningen talte 133 500 ved spaniernes ankomst. I 1770 var antallet steget til 310 000, men epidemier og overgrep førte deretter til en drastisk reduksjon. I 1906 var det bare 20 000 indianere igjen. Deretter økte imidlertid folketallet igjen, til ca. 91 000 i 1970. I dag finnes det ca. 30 grupper intakt, blant annet achumawi, cahuilla, hupa, karuk, kumeyaay, luiseño, maidu, pomo, wintun, yokuts og yurok.

Status i dag

En viss revitalisering kan spores i mange lokalsamfunn, og i likhet med flere andre steder er det spillekasinoer som har gitt det økonomiske grunnlaget for arbeidsplasser og velferdstiltak i helse- og sosialsektoren. Gjenoppliving av språk og seremonielle tradisjoner står sentralt for mange grupper, men ofte er det svært få som behersker morsmålet flytende.

Språk

Lingvistisk sett var (og er) vestkysten et sammensatt område, med innslag av mange forskjellige språkfamilier, blant annet hokan og penutian.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg