Filmplakat som viser et fotografi av en ung mann og et portrett av en spillfigur med rødt hår og skjegg

Ibelin (2024) er en film om norske Mats Steen, som var sterkt fysisk begrenset av en muskelsykdom som han døde av bare 25 år gammel, men som hadde et aktivt sosialt liv i World of Warcraft-verdenen.

Plakat for filmen «Ibelin»
Av .

Spillkultur handler om fellesskap som lages i og rundt spill, særlig dataspill. Disse fellesskapene finnes i hovedsak på internett, både offisielle forum, i private kanaler og på sosiale medier. Spillkultur omfatter blant annet det å spille spill sammen (gaming), det å diskutere spill, det å være fans av spill og det å videreutvikle spill.

Faktaboks

Også kjent som

gamingkultur, gamerkultur

Aktivitet

Spillkultur foregår særlig på nettet, men er ikke et rent internettfenomen. Arrangementer som The Gathering, der spillere samles i Vikingskipet for et stort LAN-party i regi av KANDU, er et godt eksempel på at spillkultur også er noe folk driver med offline.

En måte å forstå spillkultur på er å se spillere som fans av spillene de spiller. De gjør da som andre fans: skriver og snakker om spillene med andre interesserte, lager fankunst og skriver historier (fanfiction) om spillene, driver cosplay der de kler seg ut som sine favorittfigurer, diskuterer og deler nyheter og memes med hverandre. I likhet med andre fanaktiviteter er det en måte å skape engasjement, glede og samhold rundt spillet.

Noen fanaktiviteter som er særlig viktige for spillkultur er oppslagsverk, guider og modder.

Oppslagsverk

Oppslagsverk blir samlet og drevet frivillig av spillere for å gjøre spillets historie og mekanikker gjøres lett tilgjengelige. Slike wikisider kan være en enorm ressurs for spillere, både for å løse oppgaver i spillet og for å bygge en sterkere tilknytning til spillverdenen. Et eksempel på dette er Wowpedia, med nesten 250 000 artikler om World of Warcraft.

Guider

Guider viser andre spillere hvordan man løser oppgaver i spiller, for eksempel hvordan man oppnår en highscore eller overvinner en fiende. De kan finnes både som tekst og som video, og de brukes både som underholdning og som tips til hvordan man blir en bedre spiller.

Mods

Mods, eller modifikasjoner, er programvare som legger til eller endrer funksjoner i spillet, endrer på utseende til spillkarakterer eller verden, eller på andre måter modifiserer spillet. Det er vanlig at populære mods integreres i nye utgaver eller på andre måter blir en vanlig del av spillpraksisen, og på den måten kan spillere være med på å utvikle spillene de spiller.

Noen mods blir utviklet til egne spill. Det klassiske førstepersonsskytespillet Half-Life hadde flere mods som ble minst like kjent som originalspillet, for eksempel Counter-Strike og Team Fortress.

Betydning

Det frivillige arbeidet som spillere legger ned i å lage ressurser for andre spillere har stor påvirkning på hvordan folk spiller. Det er viktig for å lære hverandre opp i hvordan man kan spille, og det gir spillene mer mening, fordi man kan dykke dypere ned i både spillmekanikker og historie.

I forskning regnes spillkultur som et eksempel på deltagende kultur. En deltagende kultur kjennetegnes av at det er lav terskel for å delta, det er støtte for å skape og dele med andre, man læres opp av hverandre og føler at ens bidrag spiller en rolle. Mange spillkulturer har lyktes i å engasjere mange og lære hverandre opp til å bli dyktige spillere på morsomme måter, og dette har gitt forskere inspirasjon til hvordan man kan få til bedre kulturer for læring.

Samtidig har spillkultur også blitt kritisert for å være ekskluderende og diskriminerende. Trakasserende språkbruk er vanlig i mange onlinespill. Selv om ikke alle som bruker trakasserende ord og uttrykk ønsker å diskriminere, er det likevel konsekvensen. Særlig kvinner, skeive og ikke-hvite spillere blir trakassert, og gjør at flere skjuler sin faktiske identitet eller slutter å spille.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg