Satyricon

Av .
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Artikkelstart

Satyricon er et av de mest sentrale bandene innen den norske black metal-scenen. Bandet ble dannet i 1991, og siden 1993 har trommeslageren Frost (Kjetil Haraldstad, født 1973) og vokalisten, bassisten, gitaristen og keyboardisten Satyr (Sigurd Wongraven, født 1975) utgjort bandets kjerne. Satyricon har siden 1996 turnert verden over med varierende live-besetninger.

Faktaboks

Uttale
satˈyricon

Stil og historie

Satyricons musikalske uttrykk har stor spennvidde, og har utviklet seg i løpet av årene bandet har spilt sammen. I den første perioden med Dark Medieval Times (1993), The Shadowthrone (1994) og Nemesis Divina (1996) kjennetegnes musikken ved klassisk black metal-sound og låter som veksler mellom intense riff og store klangflater. Inspirasjon fra norsk folkemusikk kan også spores på disse albumene. Ep-ene Megiddo (1997) og Intermezzo II (1999) representerersammen med Rebel Extravaganza (1999) et brudd. Her domineres lydbildet av fremtredende samplinger og et generelt mer ’industrielt’ sound. Satyricons kommersielle gjennombrudd kom med albumet Volcano (2002; Spellemannpris). Volcano preges i likhet med de påfølgende utgivelsene Now, Diabolical (2006) og The Age Of Nero (2008) av en mer direkte stil. Låten Fuel For Hatred fra Volcano ble a-listet på P3 og er langt mer rockbasert enn tidligere materiale. På Satyricon (2013) og Deep Calleth Upon Deep (2017) finner man en ny utvikling. Her er låtmaterialet preget av mer varierte stemninger og vekslende riff.

Fra og med Volcano (2002) har alle bandets studioutgivelser havnet på topp ti på VG-lista i likhet med singlen K.I.N.G. (2006). I senere tid har Satyricon samarbeidet med kjente og populære artister og ensembler utenfor ’sitt eget miljø’, blant andre Anja Garbarek, Sivert Høyem, Kringkastingsorkestret og Stabsmusikken. Bandets livealbum Live At The Opera (2015) ble innspilt sammen med Operakoret i Den Norske Opera.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg