Flåklypa, oppdiktet norsk bygdesamfunn i Kjell Aukrusts forfatterskap, bebodd av en rekke karikaturaktige figurer.

Bygdesamfunnet ble skapt i humorspalten «Våre duster» i 1954 i Forsvarets tidsskrift Mannskapsavisa, der Kjell Aukrust var fast avistegner. Gjennom spalten utviklet han en rekke fantasifulle og humoristiske figurer som bodde i Flåklypa. I 1960 fikk spalten navnet «Flåklypa Tidende». Historiene var laget som fiktive avisartikler med absurd og folkelig humor samt en god del samfunnssatire. Blant figurene i Flåklypa kan nevnes sykkelreparatør Reodor FelgenSolan Gundersen, pinnsvinet Ludvig og meieriassistent Emanuel Desperados.

«Flåklypa Tidende» ble senere samlet og utgitt i forskjellige varianter, blant annet som selvstendige bilag til Mannskapsavisa, som spalte i Dagbladet og som radioinnslag i Søndagsposten i NRK. Kjell Aukrust ga ut flere Flåklypa-bøker, blant annet Folk og fe (1959) og Flåklypa (1962). I 1983 ble ballettforestillingen Flåklypaballetten oppført på Den Norske Opera, med musikk av Frode Thingnæs og koreografi av Toni Herlofson og Gro Rakeng.

Den folkekjære dukkefilmen Flåklypa Grand Prix kom i 1975 og var basert på Aukrusts figurer og miljøer. Ivo Caprino sto for regi og animasjon, manuset var ved Kjell Aukrust, Kjell Syversen, Remo Caprino og Ivo Caprino, mens Bjarne Sandemose sto for modellkonstruksjonen. Filmen ble tidenes største norske film- og videosuksess. Den ble også solgt til en rekke andre land.

I nyere tid har det blitt laget dataspill for barn med Flåklypa-figurene. Animasjonsfilmene Solan og Ludvig – Jul i Flåklypa (2013) og Solan og Ludvig – Herfra til Flåklypa (2015) er også inspirert av de opprinnelige historiene til Kjell Aukrust.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

25. august 2016 skrev Tore Midtbø

Det som står her om publiseringshistorien er ikke helt presist. Kjell Aukrust avtjente verneplikten i Mannskapsavisa i 1946, og begynte da å bidra med illustrasjoner og vitsetegninger. Men Flåklypa Tidende het fra starten Våre Duster (VD) og ble publisert fra og med første nummer i 1954. Først i 1960 fikk spalten navnet Flåklypa Tidende. Historikken fins i min bok Fenomenet Flåklypa - fra avisparodi til kulturindustri (Novus forlag, 1979), s. 88.

8. september 2016 svarte Katrine Kalleklev

Tusen takk for at du gjør oss oppmerksom på dette. Jeg skal føre de riktige opplysningene inn i artikkelen. Mvh Katrine Kalleklev

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.