Jon Ewo

Faktaboks

Jon Ewo
født:
29. juni 1957, Oslo
Av /Cappelen Damm.

Jon Ewo er en av Norges mest produktive barne- og ungdomsbokforfattere. Han har utgitt mer enn hundre bøker i flere ulike sjangre og for ulike aldersgrupper. Han har også skrevet for voksne. Ewo er oversatt til ni språk og har vunnet både norske og internasjonale priser for bøkene sine.

Bakgrunn

Jon Ewo er født og oppvokst i Oslo. Han er utdannet bibliotekar og jobbet fem år som biblioteksjef i Vestby. Siden 1987 har han jobbet som konsulent, redaktør, forfatter, frilanser og forlegger. Han begynte å skrive for ungdom i 1993, og den første barneboka kom i 1996.

Forfatterskap

Jon Ewo er en allsidig og produktiv forfatter, som har gitt ut bøker på de fleste norske forlag, og han skriver oftere bokserier enn enkeltstående utgivelser. Gjennom hele det barnelitterære forfatterskapet har han skrevet parallelt i tre hovedsjangre – ungdomsromaner, sakprosa og lettlestbøker – men uten å være begrenset til disse. Tidlig i forfatterskapet lå hovedtyngden på ungdomslitteraturen, mens han i de senere årene har vært mest synlig som nyskapende sakprosaforfatter og med lettleste grøssere. Ewo er konseptuell og formbevisst, og tekstene hans har ofte et metalag og intertekstuelle referanser, uansett om han skriver skjønn- eller faglitteratur. Språket hans er utpreget muntlig og energisk, og billedbruken er konkret og original.

Romaner

Flertallet av Ewos ungdomsromaner handler om bygutter på leting etter seg selv, kjærligheten eller begge deler. Den første trilogien han skrev handlet om Kriss, fra Tveita i Oslo, og den trøblete kjærligheten: Jeg var 16 da jeg forstod hva en mann må gjøre, Etterpå er du en helt annen mann og Når en mann parkerer hjertet sitt og griner. Den neste trilogien handlet om Adam fra Grünerløkka og hans identitetsutvikling: Sola er en feit gud, Månen er en diger pudding, og Jorda er tøff & naken. I de to bøkene XXL og Mikromini møter vi den overvektige Bud Martins forsøk på livsmestring, og i Havfruer svømmer i mai er det David som forelsker seg i den voksne Cleo.

Ewo er en forfatter som utfordrer seg selv både på form og innhold. I de tre bøkene Uten filter, Svart, og cirka hvitt og Om det bare ville snø i helvete utforsker han en mørkere og mer alvorlig stiltone enn i det øvrige forfatterskapet. I disse tre bøkene handler det om ungdommer som blir stilt overfor vanskelige valg, og de har ingen voksne som kan hjelpe dem. Jobben min er å tette hullene til tilværelsen er en av de få bøkene Ewo har skrevet med ei jente som hovedperson. Her lar han Sara fortelle, i ukebladform, om hvordan hun leter etter både seg selv og moren som forsvant for sju år siden.

De siste ti årene har Ewo også skrevet ungdomsromaner der han forlater den realistiske samtidsromanen. Totales wipeout i Atlant er plassert i en ewosk versjon av den bibelske himmelen og hovedpersonen er engelen Metatron. I trilogien 1920, 1957 og 1992 skriver han hypotetisk historie. Hvordan ville Norge sett ut hvis vi fortsatt var i union med Sverige i 1920, hvis nazistene hadde vunnet andre verdenskrig, eller om vi var en del av Sovjetunionen i 1992? Birkebeinerne er en historisk roman basert på filmmanuset til Ravn Lanesskog og filmen Birkebeinerne fra 2015.

Ewo skriver også romaner for barn. Han har skrevet fem bøker i cyberpunkserien Trash Bazooka for mellomtrinnet, og tre bøker om de geniale oppfinnerparet Leonardo og Petra. Sistnevnte serie er illustrert av Reidar Kjelsen. Det er typisk for Ewo at bøkene hans blir sprøere og mindre realistiske jo yngre målgruppe han skriver for. I barnebøkene blir han ofte sammenlignet med Roald Dahl.

Lettlestbøker

De først lettlestbøkene sine skrev Ewo under pseudonymet Holger Selmas i 1993 og 1994. Deretter skrev han Kriss Kross under sitt eget navn. Alle disse tre bøkene er for ungdom, og de handler om henholdsvis blind vold, satanisme og motorsykkelulykker. Ewo remixet alle tre i 2005 og 2006, og han har skrevet et par liknende bøker i lettlestserien Skumring. Han har ellers skrevet lettlestbøker for barn om drager, krangler, monster i ulike kategorier, historiske hendelser, roboter og sko. De to lettlestseriene om Otto Monster og Guggen Pønkerotte er mer omfattende og populære enn de andre.

Serien om Otto Monster består av seksten ulike bøker og en samleutgivelse. Otto Monster bor i en monsterverden som ligner på vår menneskeverden, men alt er snudd opp-ned. Det betyr at det er et problem for Otto at han er flink og snill, for i hans verden er slike egenskaper negative. Guggen Pønkerotte har fått sju bøker. Den første boka er en historie om Guggen som ikke helt passer inn og jakten på en gaudaost. Den ble tegnefilm i 2001, animert av Qvisten animation, og vist på NRK. I de neste seks bøkene har Guggen laget detektivbyrå sammen med søsteren Gine. Seriene om Otto Monster og Guggen Pønkerotte er begge illustrert av Reidar Kjelsen.

Ewo har samarbeidet med forfatterkollegaene Arne Svingen og Ingunn Aamodt om den populære grøsserserien Marg & Bein. Serien er skumle fortellinger for mellomtrinnet, der det slett ikke er gitt at det går godt til slutt. Truslene er alt fra voodoo til zombier, edderkopper og spøkelseshus. De tre startet prosjektet i 2007 og det har kommet 34 titler i serien. 30 av dem er selvstendige fortellinger og Jon Ewo har skrevet ni av disse. I tillegg har forfatterne gitt ut fire samlinger med Korte grøss der alle tre bidrar. I 2020 startet Ingunn Aamodt og Jon Ewo en ny serie, Skrømt, som har tradisjonell folketro som utgangspunkt.

Ewo har også prøvd seg på bildeboksjangeren. I samarbeid med illustratør Gry Moursund har han gitt ut En og en sammen om en gutt og et tre. Sammen med Bjørn Ousland har han laget Historien som ikke ville slutte om vennskapet mellom William og Julie, og om fortellingens kraft. Med Jens Kristensen som illustratør har han skrevet Jenta i veikanten om et møte med huldra, og En vinterfortelling om den nord-norske vinteren og miljøkrisa.

Fagbøker

Ewo startet sin fagbokproduksjon med to bøker om datakommunikasjon, skrevet sammen med Robert Wood, i 1994 og 1995. Han fulgte opp med to nye bøker om internett i 1996 og 1999. Det store gjennombruddet for Ewo som sakprosaforfatter kommer med de biografiske og historiske bøkene hans. Den første er den prisbelønte biografien om Shakespeare, Vil den virkelige William være så snill å reise seg!, som kom i 2003.

Ewo har skrevet hele Norges historie, han har skrevet om middelalderkonger, Jeanne d’Arc, filmhistorie, Leonardo Da Vinci, 1814, andre verdenskrig og polekspedisjoner. I alle disse bøkene gir han innsyn i sin egen prosess, slik at leserne får en forståelse av historien som en subjektiv fortelling, der vi aldri kan vite nøyaktig hva som har hendt, hvordan eller hvorfor. Utgivelsene er også preget av konkrete detaljer, situasjoner, sammenligninger og tankeeksperimenter som levendegjør historien for målgruppen. Til de historiske bøkene har fått hjelp av illustratører som Bjørn Ousland, Alexander Wisting, Stella East, Anders Kaardahl og Dag Frognes.

To av fagbokutgivelsene skiller seg ut. I samarbeid med Ingunn Aamodt ga han ut faktaboka Hurra for Norge i 2010, og i 2016 skrev han Lekende mennesker, som er en dokumentarbok fra videregående om revyarbeid og norsk skolehverdag.

Bøker for voksne

Ewo startet med å skrive for voksne på Cappelen Damm forlag. Han skrev først tre novellesamlinger Det sies at oktober er en fin måned (1986), Ingen snakker om Marcel (1987) og Langsomt nå, for Matteus' skyld (1991). I 1992 skrev han Norges første cyberpunkroman Dit gatene går når det blir natt. Ewo har også gitt ut tre krimbøker: Torpedo (1996), Hevn. Torpedo II (1997) og Gissel. Torpedo III (1998). Før han skrev biografi om Shakespeare for ungdom, skrev han en roman for voksne med nesten samme tittel. Brødrene Shakespeare, eller Vil den virkelige William være så snill å reise seg! er fortalt fra fire ulike perspektiv, og leker med mytene og historiene knyttet til dramatikeren.

Utmerkelser

Jon Ewo har blitt nominert til og vunnet en rekke priser i både inn- og utland. Gjennombruddet kom med trilogien om Adam, og Sola er en feit gud vant både litteraturprisen til Kirke- og kulturdepartementet i 1999, den nederlandske Zilver Zoen i 2002, og den ble kåret til årets beste bok av Elitelesegruppa ved St. Petersburg Folkebibliotek i 2010. Ewo har ellers vunnet Skolebibliotekarforeningens litteraturpris i 2005 for Svart, og cirka hvitt og Riksmålsforbundets pris for 1957 i 2014. Han mottok Rasmus Løland-stipendet i 2009.

For det faglitterære forfatterskapet sitt har han vunnet Kirke- og kulturdepartementets fagbokpris i 2003 for Vil den virkelige William være så snill å reise seg? og i 2012 for Norske konger og dronninger. Brageprisen vant han i 2007, sammen med illustratør Bjørn Ousland, for Fortellingen om et mulig drap. Et spørsmålstegn av en biografi om middelalderkongen Håkon Sverresson.

Jon Ewo har vært nominert til den prestisjefylte H.C. Andersen-prisen tre ganger, i 2003, 2005 og 2008, samt shortlistet til ALMA-prisen én gang.

Utgivelser

 • Det sies at oktober er en fin måned, 1986
 • Ingen snakker om Marcel, 1987
 • Langsomt nå, for Matteus’ skyld, 1991
 • Dit gatene går når det blir natt, 1992
 • Vi tar ham!, 1993
 • I Satans tid, 1994
 • Min første modembok, 1994
 • Kriss Kross, 1995
 • Jeg var 16 da jeg forstod hva en mann må gjøre, 1995
 • Ressurser på Internett. World Wide Web, 1995
 • Ingen er redd for Otto Monster, 1996
 • Etterpå er du en helt annen mann, 1996
 • Effektiv søking på World Wide Web, 1996
 • Du store gauda!, 1997
 • Når en mann parkerer hjertet sitt og griner, 1997
 • Otto monster i familietrøbbel, 1998
 • Otto monster hopper i vulkanen, 1998
 • Uten filter, 1998
 • Mysteriet med osteklokken fra Malta. En sak for Guggen og Gine, 1999
 • Sola er en feit gud, 1999
 • Otto Monster vil også bli syk, 1999
 • Forelska på nettet? Eller bare litt pratesjuk…, 1999
 • Otto Monster vil ha søt hevn!, 2000
 • Mysteriet med bukken fra Baskervill. En sak for Guggen og Gine, 2000
 • Månen er en diger pudding, 2000
 • En helt blir til. Første bok om Trash Bazooka, 2000
 • Brødrene Shakespeare. Eller: Vil den virkelig William være så snill å reise seg!, 2001
 • Jorda er tøff & naken, 2001
 • Den dødelige armada. Andre bok om Trash Bazooka, 2001
 • Otto Monster i mageknipe, 2001
 • Otto Monster vil ha alt for seg selv, 2001
 • En stor farlig hund og to geniale oppfinnere, 2002
 • En og en sammen, 2002
 • Jobben min er å tette hullene til tilværelsen, 2002
 • Med jorda som innsats. Tredje bok om Trash Bazooka, 2002
 • Mysteriet med teatervampyren. En sak for Guggen & Gine, 2002
 • Tom og Harald bare krangler litt, 2002
 • Guggens saftige hemmelighet, 2002
 • Livet er fullt av overraskelser, 2003
 • Vil den virkelige William være så snill å reise seg?, 2003
 • I aller siste sekund. Fjerde bok om Trash Bazooka, 2003
 • Kometer eller skjærlighet. En fortelling som ikke klarer å bestemme seg, 2003
 • Otto Monsters grusomme natt, 2004
 • Det navnløse landet i nord. Steinalder, bronsealder og jernalder i Norge, cirka 9000 f. Kr. til 793 e. Kr. Damms norgeshistorie– bind 1, 2004
 • Jakten på vikingene. Vikingtid i Norge, år 793 til1066 e. Kr. Damms norgeshistorie – bind 2, 2004
 • Svart. Og cirka hvitt, 2004
 • Krigerske konger og farlige fiender. Middelalder i Norge, år1066 til 1380 e. Kr Damms norgeshistorie – bind 3, 2005
 • 434 år og et mirakel. Union med Danmark, år 1380 til1814 e. Kr. Damms norgeshistorie – bind 4, 2005
 • Operasjon Sluttspill. Femte bok om Trash Bazooka, 2005
 • Om det bare ville snø i helvetet. En fortelling om de små sakene i livet, 2005
 • Otto Monster blir superslem, 2006
 • Historien som ikke ville slutte, 2006
 • Den siste unionen. Union med Sverige, år 1814 til 1905 e.Kr. Damms norgeshistorie – bind 5, 2006
 • Kriger, kriser og svart gull. Moderne tid, år 1905 til 2006e. Kr. Damms norgeshistorie – bind 6, 2006
 • Drageblod og blå safir, 2006
 • Otto Monster slipper alt løs!, 2006
 • Marg & Bein. Dødens glassøye, 2007
 • Otto Monster og drittungen, 2007
 • Fortellingen om et mulig drap. Et spørsmålstegn av en biografi om middelalderkongen Håkon Sverresson, 2007
 • XXL. En maksimalistisk roman om livet, kjærligheten og den store gjedda, 2007
 • Marg & Bein. Mannen fra graven, 2007
 • Dragesverd og svart opal, 2007
 • Marg & Bein. Straffekolonien, 2008
 • Mikromini. En minimalistisk greie om alle de fine, små tingene, 2008
 • Den store røde knappen, 2008
 • Marg & Bein. Dødens ansikt, 2008
 • Dragegull og grønn smaragd, 2008
 • Hjertet som ingen kunne brenne. En reise til Jeanne d’Arc, 2008
 • Otto Monster forlater planeten, 2009
 • Marg & Bein. Ormeheia, 2009
 • 17 bud for et grenseløst lykkelig liv, 2009
 • Marg & Bein. Vokteren, 2009
 • Hurra for Norge, 2010
 • Guggen og mysteriet med ulykkesravnen, 2010
 • Film, død og kjærlighet. Mysterier, skitne triks og jugefanter fra filmens urtid, 2010
 • Havfruer svømmer i mai, 2010
 • Spillet om Sydpolen. Et kappløp dit kartet slutter, 2011
 • Totales wipeout i Atlant, 2011
 • Marg & Bein. Demonene, 2011
 • Otto Monsters skumle skolestart, 2011
 • Guggen og mysteriet med varuglen, 2011
 • Vikinger, 2012
 • Monster, 2012
 • Skumring. Respekt, 2012
 • Den digre boka om Otto Monster, 2012
 • Middelalderen i Norge, 2012
 • Otto Monsters møkkaferie, 2012
 • Norske konger og dronninger, 2012
 • Ranglebein og Skrømt. Dauingsagaen 1, 2012
 • Skumring. Noia, 2013
 • De første nordmennene, 2013
 • Flukten. Dauingsagaen 2, 2013
 • 1920, 2013
 • Marg & Bein. Hårete beist, 2013
 • 1814. Nære på, 2014
 • 1957, 2014
 • Otto Monsters strandkaos, 2015
 • Jenta i veikanten, 2015
 • Marg & Bein. Zombiejakten, 2015
 • 1992, 2015
 • Birkebeinerne, 2016
 • BØ!, 2016
 • Otto monster i bølletulliball, 2016
 • Lekende mennesker, 2016
 • En vinterfortelling, 2016
 • Historien om Leonardo da Vinci, 2017
 • Lenny og Leo. Kaos og koteletter på Dressurskolen, 2017
 • Hesten i mørket, 2018
 • Svart død, 2018
 • Vikingkrig, 2018
 • 50 hendelser som formet Norge, 2018
 • Lenny og Leo. Robotkriser og rabalder på skoletur. Andre bok om Lenny og Leo, 2019
 • Jeanne d’Arc, 2019
 • Alt om sko, 2019
 • Blücher, 2019
 • Slaget ved Langnes, 2019
 • Skrømt. Nøkkens onde plan, 2020
 • Skrømt. Åsgårdsreia kommer, 2020
 • Skrømt. Gjengangeren i skogen, 2020
 • Blod! Blod!, 2020
 • 9. april 1940 / 8. mai 1945, 2020

Les mer i Store norske leksikon

Ekstern lenke

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg