Faktaboks

Lisa Aisato

Lisa Aisato N'jie Solberg

Født
23. juli 1981, Kolbotn
Foto av Lisa Aisato
Lisa Aisato er illustratør, forfatter og billedkunstner. Hun er kanskje mest kjent for bildeboka Odd er et egg, som utkom på Gyldendal Norsk Forlag i 2010. I 2016 ga hun og søsteren Haddy Jatou Njie ut bildeboka Snart sover du. Et års god natt, på Cappelen Damm. For denne boka mottok de Teskjekjerringprisen 2016.
Av /Cappelen Damm.
Forside til bildeboka Odd er et egg (2010) av Lisa Aisato

Odd er et egg, skrevet og illustrert av Lisa Aisato, ble utgitt på Gyldendal Norsk Forlag i 2010. Boka er både trist og morsom og handler om Odd, som har et hode som kan knuse når som helst.

Forside til bildeboka Odd er et egg (2010) av Lisa Aisato
Av /Gyldendal Norsk Forlag AS.

Lisa Aisato er en norsk-gambisk illustratør, billedkunstner og bildebokforfatter. Hun er kjent for sine lekne, følsomme illustrasjoner i bildebøker og i magasiner. Aisato har illustrert både egne bøker og bøker av blant andre Maja Lunde, Linn Skåber, søsteren Haddy Njie og Tor Åge Bringsværd.

Lisa Aisato er utdannet ved Einar Granum Kunstskole (2000–2001) og ved Strykejernet Kunstskole (2002–2004). Hun bor og arbeider i Skjærhalden, Hvaler kommune.

Bøker og illustrasjoner

Debuten som bildebokforfatter kom med boka Mine to oldemødre, gitt ut på Gyldendal i 2008. Boka handler om å ha én oldemor i Norge og én i Gambia. Deretter kom Odd er et egg i 2010, Fugl i 2013 og En fisk til Luna i 2014. I Odd er et egg møter vi Odd som har et egg til hode og som derfor ikke kan leke like viltert som andre barn, i tilfelle hodet hans knuser. Boka ble i 2013 et hørespill for barn på NRK super.

Hun har også illustrert andres tekster, blant annet Tor Åge Bringsværds bøker om trollungen Tambar (2010–2012) og den Brageprisnominerte Svalene under isen av Gaute Heivoll (2012). Solberg er dessuten kjent for sine svært treffsikre illustrasjoner til familieterapeuten Jesper Juuls lørdagsspalte i Dagbladet Magasinet. Hun illustrerte i 2016 diktsamlingen Bror, søster av Thomas Marco Blatt. I 2018 illustrerte hun Snøsøsteren. En julefortelling, skrevet av Maja Lunde, som ble svært populær.

Priser

Lisa Aisato mottok Bokhandlernes barnebokstipend i 2011 og var nominert til Kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok for 2010 for boka Odd er et egg (2010). I 2014 ble hun nominert til Bokbloggerprisen for Fugl (2013), og i 2015 ble hun nominert til den høythengende Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne, som er verdens største barne- og ungdomslitteraturpris. I 2016 mottok hun og søsteren Haddy Njie Teskjekjerringprisen for bildeboka Snart sover du. Et års god natt (2016).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg