generalstab

Artikkelstart

Generalstab er et organ for planlegging, koordinering og ledelse av den samlede virksomheten ved en høyere landmilitær enhet.

Faktaboks

Uttale
generˈalstab

Generalstaben ledes av en egen sjef, oftest benevnt generalstabssjef. Den deles normalt i seksjoner; i de fleste NATO-land er inndelingen: personelltjeneste (G 1), etterretning (G 2), operasjoner (G 3), forsyningstjeneste (G 4) og så videre. Norske offiserer utdannes til tjeneste ved høyere staber (generalstabstjeneste) ved Stabsskolen.

Historikk

Den første virkelige generalstaben ble opprettet i Preussen på begynnelsen av 1800-tallet, den fikk senere stor betydning og innflytelse under Helmuth von Moltke, som var generalstabssjef fra 1858 til 1888.

En norsk generalstab ble opprettet allerede i 1814. Etter andre verdenskrig ble generalstaben kalt Hærens stab, som Hærens utøvende organ. Fra 1970 ble Hærens stab under ledelse av Generalinspektøren for Hæren inkorporert i Forsvarets overkommando, fra 2003 i Forsvarsstaben.

Betegnelsen generalstab er i Norge (og andre land) også brukt om det korps av offiserer som gjennom særskilt utdannelse (før andre verdenskrig ved Den militære høyskole) og forskjellige typer tjeneste ble kvalifisert til stillinger i generalstaben og ved Hærens høyere enheter (divisjon, brigade).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg