generalinspektør

Generalinspektør er en tidligere betegnelse på øverste leder i en forsvarsgren i Forsvaret; henholdsvis Generalinspektøren for Hæren (GIH); Generalinspektøren for Sjøforsvaret (GIS) og Generalinspektøren for Luftforsvaret (GIL), samt Generalinspektøren for Heimevernet (GIHV).

Faktaboks

uttale:
generˈalinspektør

Med virkning fra 2018 er de tidligere GI'ene operative sjefer for respektiv forsvarsgren, med tittel Sjef Hæren, Sjef Sjøforsvaret, Sjef Luftforsvaret og Sjef Heimevernet.

GI'ene/Sjefene har generalmajors grad; i Sjøforsvaret kontreadmirals grad.

De står direkte under Forsvarssjefen og er dennes utøver og rådgiver i spørsmål som angår forsvarsgrenen og respektivt fagområde, hhv. landmakt, sjømakt og luftmakt.

Generalinspektørenes hovedansvar var å fremskaffe stridsklare styrker, herunder utdanning og oppøving etc., og utvikling av taktikk og organisasjon innen egen forsvarsgren. De hadde også disiplinær- og jurisdiksjonsmyndighet. Disse oppgavene er videreført.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Erlend Hammer

Hei! Denne artikkelen har nok blitt anakronistisk siden den sist ble endret i 2015 – jeg mener å ha sett "Generalinspektør" har blitt til "Sjef" og mener det skjedde i 2016, uten at jeg kan gi deg dokumentasjon på dette. Mvh. Erlend Hammer, fagansvarlig for norske festninger og militæranlegg

skrev Jacob Børresen

Du har helt rett. Den står på listen over oppdateringer. Endringene i Forsvarets organisasjon skjer så raskt for tida at det ikke er lett å henge med i svingene.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg