generalinspektør

Artikkelstart

Generalinspektør er en tidligere betegnelse på øverste leder i en forsvarsgren i Forsvaret eller av en våpengren innen Hæren.

Faktaboks

Uttale
generˈalinspektør

Forsvarsgrensjefer

Generalinspektører som forsvarsgrensjefer var henholdsvis Generalinspektøren for Hæren (GIH); Generalinspektøren for Sjøforsvaret (GIS) og Generalinspektøren for Luftforsvaret (GIL), samt Generalinspektøren for Heimevernet (GIHV).

Med virkning fra 2018 er disse tidligere GI'ene operative sjefer for respektiv forsvarsgren, med tittel Sjef Hæren, Sjef Sjøforsvaret, Sjef Luftforsvaret og Sjef Heimevernet.

De står direkte under Forsvarssjefen og er dennes utøver og rådgiver i spørsmål som angår forsvarsgrenen og respektivt fagområde, henholdsvis landmakt, sjømakt og luftmakt.

GI'ene/sjefene har generalmajors grad; i Sjøforsvaret kontreadmirals grad.

Generalinspektørenes hovedansvar var å framskaffe stridsklare styrker, herunder utdanning og oppøving, og utvikling av taktikk og organisasjon innen egen forsvarsgren. De hadde også disiplinær- og jurisdiksjonsmyndighet. Disse oppgavene er videreført.

Våpenartsjefer

Tidligere var det egne generalinspektører også for flere av våpengrenene (troppeartene) i Hæren. Dette gjaldt særlig Infanteriet, Kavaleriet, Artilleriet (tidligere både Feltartilleriet, Festningsartilleriet og Kystartilleriet) og Ingeniørvåpenet.

I mellomkrigstida var generalinspektørene oftest generalmajor, eller generalløytnant. Treninspektøren var oberst; Veterinærinspektøren major.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Erlend Hammer

Hei! Denne artikkelen har nok blitt anakronistisk siden den sist ble endret i 2015 – jeg mener å ha sett "Generalinspektør" har blitt til "Sjef" og mener det skjedde i 2016, uten at jeg kan gi deg dokumentasjon på dette. Mvh. Erlend Hammer, fagansvarlig for norske festninger og militæranlegg

skrev Jacob Børresen

Du har helt rett. Den står på listen over oppdateringer. Endringene i Forsvarets organisasjon skjer så raskt for tida at det ikke er lett å henge med i svingene.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg