Generalinspektør, betegnelse på øverste leder i en forsvarsgren i Forsvaret; hhv. Generalinspektøren for Hæren (GIH);  Generalinspektøren for Sjøforsvaret (GIS) og Generalinspektøren for Luftforsvaret (GIL), samt Generalinspektøren for Heimevernet (GIHV). GI'ene har generalmajors grad, i Sjøforsvaret kontreadmirals grad.

Generalinspektørene står direkte under Forsvarssjefen og er dennes utøver og rådgiver i spørsmål som angår forsvarsgrenen og respektivt fagområde, hhv. landmakt, sjømakt og luftmakt.

Generalinspektørene har ansvar for å fremskaffe stridsklare styrker, herunder utdanning og oppøving m.m., og utvikling av taktikk og organisasjon innen egen forsvarsgren. De har også disiplinær- og jurisdiksjonsmyndighet. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

3. januar skrev Erlend Hammer

Hei! Denne artikkelen har nok blitt anakronistisk siden den sist ble endret i 2015 – jeg mener å ha sett "Generalinspektør" har blitt til "Sjef" og mener det skjedde i 2016, uten at jeg kan gi deg dokumentasjon på dette.
Mvh. Erlend Hammer, fagansvarlig for norske festninger og militæranlegg

3. januar skrev Jacob Børresen

Du har helt rett. Den står på listen over oppdateringer. Endringene i Forsvarets organisasjon skjer så raskt for tida at det ikke er lett å henge med i svingene.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.