Midtskogen er en gård ved hovedveien HamarElverum, 5 kilometer vest for Elverum. Natt til 10. april 1940 oppstod det her en ildkamp mellom tyskere og nordmenn, som endte med at tyskerne trakk seg tilbake. Den tyske styrken på ca. 100 mann var rykket frem i busser fra Oslo over Hamar for å sikre seg kong Haakon, kronprins Olav og regjeringen, som var kommet til Elverum. Underveis tok tyskerne en rekke norske fanger.

På initiativ fra Otto Ruge, som dagen etter ble utnevnt til Kommanderende general for den norske Hæren, ble et forsvar improvisert ved Midtskogen, med garderekrutter, befalingsmenn og frivillige som mannskap. Etter en skuddveksling der den tyske flyattaché Eberhard Spiller, som hadde tatt initiativet til raidet, ble dødelig såret, trakk tyskerne seg tilbake.

Selv om trefningen hadde et relativt begrenset format, fikk denne avvergeseieren stor betydning, ettersom Kongen og regjeringen for annen gang fikk tid til å komme seg i sikkerhet og dermed kunne fortsette kampen mot de tyske invasjonsstyrkene.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Hans Fredrik Dahl et. al. (red.), Norsk krigsleksikon, 1940–1945 (Oslo: Cappelen, 1995)

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg