Faktaboks

Sankt Moritz
retoromansk San Murezzan
Uttale
sankt mår'itz

Sankt Moritz er en by i Sveits, i kanton Graubünden. Byen ligger ved St. Moritzer See i Oberengadin, rundt 1800 meter over havet.; 4882 innbyggere (2020), hovedsakelig tysktalende.

Byen er delt i to, St. Moritz Dorf, som er den største av byens to deler, ligger på en terrasse ovenfor jernbanestasjonen, og St. Moritz Bad ligger i sjøens sørøstre ende. Det var et spa her alt i bronsealderen, og stedet er kjent som kurbadested fra 1500-tallet. Fra midten av 1800-tallet ble St. Moritz utbygd som turiststed, både på grunn av den vakre fjellnaturen og det meget gode klimaet med gjennomsnittlig 320 soldager i året.

St. Moritz er et mye besøkt turiststed både sommer og vinter, ikke minst med meget godt utbygde vintersportsanlegg; det fører mer enn 60 svevebaner og skiheiser fra dalen til fjellene omkring i området mellom Sils i vest og Pontresina i øst, begge noe over 10 kilometer fra St. Moritz. Turisttrafikken er klart størst i St. Moritz Dorf som har et betydelig innslag av eksklusive hoteller med stor internasjonal trafikk.

Byen har gode kommunikasjoner, både langs vei og jernbane til de øvrige deler av Sveits, likeledes til Østerrike og Italia. St. Moritz er endestasjon for Rhätische Bahns linjer i Oberengadin (se ellers Bernina og Albula).

I St. Moritz ligger Kulturhistorisk museum for Engadin. St. Moritz arrangerte olympiske vinterleker i 1928 og 1948. Alpin-VM på ski ble avholdt her i 1934, 1974, 2003 og 2017. Forbi byen går også det årlige Engadiner Skimarathon, 42 kilometer fra Malojapass øverst i Engadin til S-chanf.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg