Sankt Moritz, by i Sveits, kanton Graubünden, ved St. Moritzer See i Oberengadin, 1800 moh.; 5200 innb. (2012). Byen er delt i to, St. Moritz Dorf, som er den største byens to deler, på en terrasse ovenfor jernbanestasjonen, og St. Moritz Bad i sjøens sørøstre ende. Det har vært et spa her alt i bronsealderen, og stedet er kjent som kurbadested fra 1500-tallet. Fra midten av 1800-tallet utbygd som turiststed, både på grunn av den vakre fjellnaturen og det meget gode klimaet med gjennomsnittlig 320 soldager i året. Kulturhistorisk museum for Engadin.

Byen har gode kommunikasjoner, både langs vei og jernbane til de øvrige deler av Sveits og til Østerrike og Italia; endestasjonen for Rhätische Bahn i Oberengadin. Meget besøkt turiststed både sommer og vinter, ikke minst med meget godt utbygde vintersportsanlegg; det fører mer enn 60 svevebaner og skiheiser fra dalen til fjellene omkring i området mellom Sils i vest og Pontresinai øst, begge noe over 10 km km fra St. Moritz. Turisttrafikken er klart størst i St. Moritz Dorf som har et betydelig innslag av eksklusive hoteller med stor internasjonal trafikk.

St. Mortiz arrangerte olympiske vinterleker 1928 og 1948. Alpin-VM på ski ble avholdt her 1934, 1974, 2003 og 2017.  Forbi byen går også det årlige Engadiner Skimarathon, 42 km fra Malojapass til S-chanf.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.