St Moritz av . CC BY SA 4.0

Sankt Moritz

Sankt Moritz er en by i Sveits tilhørende kanton Graubünden som ligger ved St. Moritzer See i Oberengadin. Byen ligger 1800 moh. og har 5084 innbyggere (2017).

Faktaboks

uttale:
sankt mår'itz
også kjent som:
retoromansk San Murezzan

Byen er delt i to, St. Moritz Dorf, som er den største byens to deler, på en terrasse ovenfor jernbanestasjonen, og St. Moritz Bad i sjøens sørøstre ende. Det har vært et spa her alt i bronsealderen, og stedet er kjent som kurbadested fra 1500-tallet. Fra midten av 1800-tallet ble det utbygd som turiststed, både på grunn av den vakre fjellnaturen og det meget gode klimaet med gjennomsnittlig 320 soldager i året. Kulturhistorisk museum for Engadin.

St. Moritz er et meget besøkt turiststed både sommer og vinter, ikke minst med meget godt utbygde vintersportsanlegg; det fører mer enn 60 svevebaner og skiheiser fra dalen til fjellene omkring i området mellom Sils i vest og Pontresinai øst, begge noe over 10 km km fra St. Moritz. Turisttrafikken er klart størst i St. Moritz Dorf som har et betydelig innslag av eksklusive hoteller med stor internasjonal trafikk.

Byen har gode kommunikasjoner, både langs vei og jernbane til de øvrige deler av Sveits, likeledes til Østerrike og Italia. St. Moritz er endestasjon for Rhätische Bahn i Oberengadin.

St. Mortiz arrangerte olympiske vinterleker i 1928 og 1948. Alpin-VM på ski ble avholdt her i 1934, 1974, 2003 og 2017. Forbi byen går også det årlige Engadiner Skimarathon, 42 km fra Malojapass til S-chanf.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg