Sankt Moritz, by i Sveits, kanton Graubünden, ved St. Moritzer See i Oberengadin, 1800 moh.; 5200 innb. (2012). Byen er delt i to, St. Moritz Dorf, som er den største byens to deler, på en terrasse ovenfor jernbanestasjonen, og St. Moritz Bad i sjøens sørøstre ende. Det har vært et spa her alt i bronsealderen, og stedet er kjent som kurbadested fra 1500-tallet. Fra midten av 1800-tallet utbygd som turiststed, både på grunn av den vakre fjellnaturen og det meget gode klimaet med gjennomsnittlig 320 soldager i året. Kulturhistorisk museum for Engadin.

Byen har gode kommunikasjoner, både langs vei og jernbane til de øvrige deler av Sveits og til Østerrike og Italia; endestasjonen for Rhätische Bahn i Oberengadin. Meget besøkt turiststed både sommer og vinter, ikke minst med meget godt utbygde vintersportsanlegg; det fører mer enn 60 svevebaner og skiheiser fra dalen til fjellene omkring i området mellom Sils i vest og Pontresinai øst, begge noe over 10 km km fra St. Moritz. Turisttrafikken er klart størst i St. Moritz Dorf som har et betydelig innslag av eksklusive hoteller med stor internasjonal trafikk.

St. Mortiz arrangerte olympiske vinterleker 1928 og 1948. Alpin-VM på ski ble avholdt her 1934, 1974, 2003 og 2017.  Forbi byen går også det årlige Engadiner Skimarathon, 42 km fra Malojapass til S-chanf.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.