bondeungdomslag

Bondeungdomslag er navnet på ungdomslag og mållag i byene som organiserer ulike uttrykk for tradisjonell norsk folkekultur.

I bondeungdomslaga finnes ofte særlag for ulike aktiviteter. Aktivitetene spenner fra folkemusikk, sangkor og teaterlag til studieringer og framfor alt idrettslag og leikarringer (folkedans). De tradisjonelle motkultursakene avholdssak og målsak (strid for nynorsk og dialektene) har vært sentrale for bondeungdomslaga.

Bondeungdomslag finnes i de fleste litt større byer. På nasjonalt plan er bondeungdomslaga tilsluttet Noregs Ungdomslag. De fleste er også medlem i Noregs Mållag.

Mange av bondeungdomslaga har opprettet forretningstiltak som kaffistover, hoteller og utsalg for folkedrakter og husflid. Gjennom dette har de kunnet yte store summer til nasjonale og kulturelle formål. For eksempel eier Bondeungdomslaget i Oslo både Hotell Bondeheimen, Kaffistova og Heimen Husflid.

Historie

Bondeungdomslaga ble dannet som foreninger av innflyttet landsungdom i byene. Formålet var å samle ungdom fra landet for at de skulle holde på sitt eget mål (dialekt) og sin egen kultur. Bondeungdomslaga gjorde et viktig arbeid i striden for å heve statusen for norsk folkekultur.

Det første bondeungdomslaget ble stiftet i Oslo i 1899. Under ledelse av Klaus Sletten utviklet laget seg til å bli en viktig faktor i hovedstadens liv.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg