Det har vært gruvedrift på Svalbard i over hundre år, men den er nå utsatt for økonomisk nedgangstider og økende miljøkrav. De siste tiårene frem til 2016 ble det drevet tre kullgruver på øygruppen: Det statseide norske selskapet Store Norske Spitsbergen Grubekompani drev Sveagruva (Svea Nord og den nye utvidelsen til Lunckefjell) og Gruve 7 i Longyearbyen, og det russiske Trust Arktikugol med gruven i Barentsburg. I dag er det bare Gruve 7 i Longyearbyen og gruven i Barentsburg som fremdeles produserer, men i Barentsburg begynner turisme å bli viktigere for selskapet enn kullutvinning.
I rekordåret 2007 var den norske kullproduksjonen på Svalbard 4,1 millioner tonn, noe som var en firedobling av produksjonen i forhold til år 2000. Uttaket var desidert størst i Sveagruva.
Grunnet lave kullpriser ble den nye gruven Lunckefjell ved Sveagruva satt på vent i 3 år fra 2016 og i 2019 begynte en omfattende opprydding og stenging av hele gruvevirksomheten ut fra Svea. I 2015 var den norske kullproduksjonen 1,1 millioner tonn. I 2018 var det sunket til 142 500 tonn. I Gruva 7 ved Longyearbyen utvinnes ca. 70 000 tonn årlig som blant annet forsyner det lokale energiverket. I Barentsburg brukes tilsvarende som i Longyearbyen ca. 25 000 tonn av kullet til å forsyne den lokale bosetningen med energi, mens 65 030 tonn ble utskipet i 2018.
Kulldrift og forbrenning av kull i kraftverk forurenser og påvirker naturmiljøet på Svalbard. Stortingsmeldingen om Svalbard (2015–2016) legger opp til fortsatt gruvedrift innenfor strenge miljørammer, men kullmarkedet i Europa kombinert med driftsforhold, kullkvalitet og fremtidige kullreserver er de viktigste faktorene for hvor lønnsom kulldriften på Svalbard vil være i framtiden. De færre enn 100 ansatte innen den norske gruvedriften i 2018 er et klart mindretall sammenlignet med ansatte innen både reiseliv og utdanning.
Store Norske Spitsbergen Kulkompani (SNSK) ønsker å utvide sin aktivitet utover gruvedrift i takt med endringene og fremtidsmulighetene i Longyearbyen og Sveagruva generelt. Trust Arktikugol satser også på utvikling av turisme og forskning i Barentsburg.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.